socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Daniel Iskander

Nu har alla bredband i kommunen

Alla kommuninvånare har tillgång till bredband enligt en kartläggning som Post- och telestyrelsen presenterat.

centrum_artikel_host
I Post- och telestyrelsens nya kartläggning över internetuppkopplingarna i landet så framgår att det i Sigtuna kommun finns en 100 procentig tillgång till Bredband på minst 10 mb/s. Andelen med access till fiber är 57 procent och kabel 50 procent. Post- och telestyrelsen har förutom de boende även räknat med de 3676 arbetsställen som finns. I jämförelse med Väsby får vi dock en knäpp när det gäller fiber. Väsbyborna 78-procentig access till fiber och 98 procent av invånarna har tillgång till hastigheten på minst 30 mb/s. Dock är uppkopplingen klart bättre än i Bro där bara 19 procent har fiber och de flesta har kabel. Rikssnittet är 54 procents tillgång till fiber och bäst i landet är Sundbyberg där 94 procent hade tillgång till fiber.
Ökat marginellt på ett år
Det statliga målet är att 9 av 10 hushåll år 2020 ska ha tillgång till snabbt bredband. Det kräver i så fall investeringar på 40 miljarder kronor enligt Svenska Stadsnätsföreningen. Det finns även ett kommunalt beslut om att alla hushåll och företag ska ha tillgång till fiber senast 2020. Kommuninvånarnas tillgång till snabbt bredband över 100 mb/s ökade snabbt mellan 2012/2013 men har nu bara ökat marginellt. 2013 var antalet kommuninvånare med tillgång till 100 mb/s bredband eller högre 62 procent och nu är den 64 procent.
Fotnot: Siffrorna från Post- och telestyrelsen bygger på information från 2014.
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
forstamaj_helsida
eldsjal2024_helsida
mp_helsida_eu
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
stationshusen_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
connys
pantamera_out
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host