panorama_stationshusen
Kommuninvånarnas utsläpp minskar Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Minskade utsläpp bland kommuninvånarna

Kommuninvånarna har minskat koldioxidutsläppen med nästan två ton men ligger fortfarande i länstopp: - Jag är glad men långtifrån nöjd, säger kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand till märsta.nu

centrum_artikel_host

SVT Stockholm rapporterar om hur mycket koldioxid varje kommuninvånare utgör per ton. Siffrorna jämför 2013 med 2005. Kommuninvånarna i Sigtuna står för 4,62 ton/invånare vilket är en minskning från 6,5 2005. Samtliga länets 26 kommuner utom Nynäshamn har minskat sina utsläpp, i Nynäshamn beror det på utsläpp från ett oljeraffinaderi. Grannkommunen Väsby har dock bara minskat utsläpper marginellt. Huddinge har minskat mest med en halverat kvot och Vaxholm är tvåa. Sundbyberg (0,41 ton/inv), Tyresö och Lidingö släpper ut minst.

Uppvärmning och konsumtion påverkar
Faktorer som påverkar utsläppen är vägnätets struktur, industrinärvaro och jordbruk. Att Arlanda finns i kommunen bidrar givetvis också men resorna bärs upp av respektive invånare i de olika kommunerna. Milda vintrar påverkar också utsläppen eftersom det krävs mindre för uppvärmning av hemmen. Importerade produkter drar upp utsläppen och genom att förändra konsumtionsmönstret kan man minska utsläppen.
– Jag är glad över att vi äntligen ser tecken på minskning av växthusgaser i Stockholm. Det är en viktig indikation på att vi är på rätt väg. Jag är glad men långtifrån nöjd, vi kan alla göra mer för snabba på den positiva utvecklingen, kommenterar Pierre Cengiz-Edstrand (MP), kommunalråd.

eldsjal2024_helsida
forstamaj_helsida
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
connys
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
stationshusen_outsider
ridskola_2020_outsider