centrum_panorama_hostshopping
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Midsommarlunchen har ökat med 33 procent

Den klassiska midsommarlunchen har ökat med 33 procent sedan 2019, alltså före pandemin, visar siffror från Stockholms Handelskammare

centrum_artikel_host

En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att kostnaden för en midsommarlunch för en familj på fyra har stigit markant sedan 2019. Priset har ökat med 180 kronor, vilket motsvarar en ökning på 31 procent.

Ägg och potatis har haft de största prisökningarna, med 15,4 respektive 7,5 procent sedan förra året. Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare, förklarar att globala händelser som det ryska kriget mot Ukraina och dåliga skördar har påverkat prisökningarna.

Trots detta har vissa midsommarvaror, som jordgubbar och sill, hållit emot prisökningarna tack vare butikskampanjer.

Årets midsommarkasse för en familj kostar 764 kronor, jämfört med 727 kronor förra året och 578 kronor 2019. Sedan januari 2019 har priset på midsommarmaten ökat med 33 procent, snabbare än den allmänna prisnivån som ökat med 26 procent.

connys_helsida
fritidsbanken_helsida
brobygget_2024
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
connys
fritidsbanken_outsider
brobygget_outsider
klara_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host