eu_valet_panorama
Pressbild/Mondeléz

All livsmedel ska vara palmoljefri

Sigtuna kommun har beslutat att all mat som upphandlas framöver ska vara fri från palmolja. Sigtuna kommun är den första i landet som går ut så aggressivt mot att inte handla palmolja.

centrum_artikel_host
Palmolja finns i allt från glass, vegetabiliska oljor, kakor till tvål och smink. Inte ens pepparkaksdeg är befriad från palmolja. Hanteringen av palmolja skövlar regnskog i fram för allt Malaysia och Indonesien vilket lett till att flera djurarter hotas, bland annat orangutanger, tigrar och noshörningar. Under 2015 har kommunen tillsammans med turismbolaget Destination Sigtuna fattat beslut om att all overifierad palmolja ska bort från upphandlingarna. 15 hotell som är en del av Hållbar destination ställer samma krav på sina leverantörer.
Kostar bara enstaka kronor per invånare
Nya EU-regler ställer även krav på att det på innehållsförteckningar måste stå på produkten att den innehåller palmolja. Sigtuna kommun blir den första kommunen i landet med detta krav, kostnaden beräknas bara öka med några få kronor per invånare vilket kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand anser vara vara värt:
– Vi tar ett globalt miljöansvar i och med det här. Får vi med oss fler kan vi göra stor skillnad, kommenterar Cengiz-Edstrand i ett pressmeddelande.
Santa Maria tar bort helt
Ett företag som hoppat på trenden med palmoljefritt är smaksättaren Santa Maria som 2015 ska vara helt palmoljefritt i sina produkter. Palmoljan ska vara ersatt av andra hälsosamma oljor. De senaste åren har man enbart haft certifierade palmoljor i produkterna.
– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda allt mer hälsosamma livsmedel. Samtidigt ska alla som köper våra produkter kunna lita på att de håller lika hög kvalitet som alltid och att de är tillverkade på ett ansvarsfullt sätt, säger Sandra Flodström, kommunikations- och CR-chef på Santa Maria.
Marabou ställer krav
Ett annat företag som tar grepp för en hållbar palmolja är Mondeléz som äger Marabou. Mondeléz kommer i framtiden bara att prioritera leverantörer med hållbar palmolja. Tillsammans med FN:s utvecklingsprogram och WWF har man tagit fram en handlingsplan som innebär att Mondeléz bara köper palmolja som producerats på laglig ägd mark, inte orsakar skogsskövling eller förlust av torvmarker samt produceras med respekt för mänskliga rättigheter och utan att barn- eller tvångsarbete förekommit.
sigtunakampen_helsida
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
sigtunakampen_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
connys
eldsjal2024_out
pantamera_out
eu_valet_outsider
mp_eu_outsider