panorama_stationshusen
Foto: Pressbild

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

centrum_artikel_host

Newsworthy rapporterar om starka befolkningstillväxt gör Sigtuna kommun till en av de mest växande kommunerna i hela landet. Invånarna tycks ha drabbats av Sigtuna kommuns charm och attraktionskraft, och detta reflekteras i de imponerande befolkningsökningssiffrorna.

Men när man granskar SCB:s befolkningsdata noggrant blir det tydligt att tillväxten inte är jämnt fördelad över hela kommunen. Området Skånela-Steningevik omland har blivit en magnet för nyinflyttade, med en ökning av invånarantalet med hela 718 personer, vilket motsvarar en ökning på 72 procent under tioårsperioden. Detta område verkar vara ett populärt val för dem som söker bostad och möjligheter i Sigtuna kommun.

Å andra sidan har Björkbacka-Tilsjö upplevt en mindre befolkningsminskning, där invånarantalet minskat med 56 personer under samma tidsperiod. Trots att detta område har haft en mindre negativ befolkningsutveckling, är det en viktig påminnelse om att befolkningsförändringar kan variera kraftigt inom samma kommun.

Enligt SCB:s indelning har befolkningen i områden som främst tillhör Märsta ökat med imponerande 5 693 personer under den senaste tioårsperioden. Övriga delar av kommunen har också sett en stadig ökning med 2 811 nya invånare.

Här bor flest singlar
I Sätuna i Sigtuna kommun utgör ensamstående hushåll en majoritet, med 62 procent av hushållen bestående av ensamstående personer, oavsett om de har barn eller inte. Denna andel har dock ökat snabbare i Sjudargården-Prästängarna, där nu 47 procent av hushållen består av ensamstående. I kontrast till detta är Til-Munkholmen, det område i kommunen med högst andel sammanboende, där bara 22 procent av hushållen är ensamstående, vilket motsvarar 96 av totalt 439 hushåll, oavsett om de har barn eller inte.

centrum_host_helsida
connys_helsida
forstamaj_helsida
eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

stationshusen_outsider
ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
connys
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
pantamera_out
eldsjal2024_out