moderat_pan_nov
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Kinesiskt bolag leverar säkerhetsutrustning till Arlanda

Nutech som uppges ha kopplingar till kinesiska militären kommer att leverera utrustning till Arlandas säkerhetskontroll.

centrum_artikel_host
På tisdagen avslöjade Aftonbladet att det blir Nutech som levererar säkerhetsutrustning till Arlandas säkerhetskontroll. Bolaget har enligt tidningen koppling till kinesisk militär.
–  De vann för att de lämnade bästa anbudet, säger Annika Balazs, strategisk upphandlingschef på Swedavia, till Aftonbladet.
Kontraktet vanns genom en offentlig upphandling och bolaget sökte anbud för screening-utrustning och integration med Arlandas befintliga system. Nutech har vunnit upphandlingar på andra håll i Europa i säkerhetskontroller. Detta antas bero på att man dumpat priserna med 30-50 procent. Annika Balazs, chef för strategiskt inköp på Swedavia, uppger för Aftonbladet att anbudet var bäst både rörande pris och kvalitet. Beslutet att anta Nutech som vinnare kritiseras av Lars Nicander, seniorrådgivare på Försvarshögskolan. Nutech ska vara svartlistad av USA.
– Det låter konstigt att välja det här bolaget när samma produkter har blivit svartlistade på andra ställen. Det borde vara en varningsklocka. Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter och ofta handlar det om bakdörrar i systemen som läcker känslig information tillbaka till Kina, säger Nicander till Aftonbladet.
Nutech anser att de är offer för ogrundade anklagelser. Han poängterar att utrustningen är deras men datan är kundens, det vill säga att kunden bestämmer vad som händer med informationen.
Swedavia skriver i ett uttalande att Nutech är en etablerad leverantör av granskningsutrustning, exempelvis röntgensystem, till ett antal flygplatser i Europa.

– I detta fall handlar det om ett standardsystem och röntgenutrusning till den nya säkerhetskontrollen som nu byggs på Arlanda. Utrustningen från Nuctech är godkänd av ECAC, som är av ansvarig myndighet för godkännande av granskningsutrustning inom Europa. Vad gäller avtalet har vi följt gällande upphandlingslagstiftning och upphandlingen följer också reglerna enligt Säkerhetsskyddslagen. Swedavia kommer att teckna ett säkerskyddsavtal med leverantören.

julmarknad_2022
budget2023

(S)-kritik mot besparingar på 27 miljoner

Nyheter Den borgerliga kommunledningens budget klubbade på onsdagen men Socialdemokraterna är kritiska till besparingar i budgeten: - Vi har ställt frågan flera gånger under budgetdebatten men inte fått svar på vilka nedskärningar det är som ligger på bordet. Vi får inga svar och det är fegt, säger Marie Axelsson (S).

agy_oppethus
moderat_pan_helsida
dackskifte_helsida
vintermarknad_helsida
budget2023

Budgetdebatt på onsdagen: Stora utmaningar väntar

Politik Onsdag 30:e november ska budgeten klubbas för 2023: - Att Sverige, Sigtuna och resten av världen står inför mycket stora ekonomiska utmaningar 2023 på grund av flera sammanvägda faktorer råder ingen oenighet kring, säger Bengt Hellström (KD), gruppledare.

pantamera_avc_helsida
advent_kyrka_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
defacto_helsida

Ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Notiser En Ljusmanifestation hölls i Valsta i torsdags för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor: - Vi är tacksamma för att varje år få vara med och bidra med en aktiv ståndpunkt mot våldet mot kvinnor och det är en självklarhet för oss att medverka med andra föreningar, organisationer och kommunen kring frågan, sa Sibtain Govani från Shiamuslimska församlingen i Valsta

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
centrum_outsider_host
nrh
kyrka_outsider_advent
vintermarknad_outsider
dackskifteoutsider
marknaden_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out