socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Kinesiskt bolag leverar säkerhetsutrustning till Arlanda

Nutech som uppges ha kopplingar till kinesiska militären kommer att leverera utrustning till Arlandas säkerhetskontroll.

centrum_artikel_host
På tisdagen avslöjade Aftonbladet att det blir Nutech som levererar säkerhetsutrustning till Arlandas säkerhetskontroll. Bolaget har enligt tidningen koppling till kinesisk militär.
–  De vann för att de lämnade bästa anbudet, säger Annika Balazs, strategisk upphandlingschef på Swedavia, till Aftonbladet.
Kontraktet vanns genom en offentlig upphandling och bolaget sökte anbud för screening-utrustning och integration med Arlandas befintliga system. Nutech har vunnit upphandlingar på andra håll i Europa i säkerhetskontroller. Detta antas bero på att man dumpat priserna med 30-50 procent. Annika Balazs, chef för strategiskt inköp på Swedavia, uppger för Aftonbladet att anbudet var bäst både rörande pris och kvalitet. Beslutet att anta Nutech som vinnare kritiseras av Lars Nicander, seniorrådgivare på Försvarshögskolan. Nutech ska vara svartlistad av USA.
– Det låter konstigt att välja det här bolaget när samma produkter har blivit svartlistade på andra ställen. Det borde vara en varningsklocka. Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter och ofta handlar det om bakdörrar i systemen som läcker känslig information tillbaka till Kina, säger Nicander till Aftonbladet.
Nutech anser att de är offer för ogrundade anklagelser. Han poängterar att utrustningen är deras men datan är kundens, det vill säga att kunden bestämmer vad som händer med informationen.
Swedavia skriver i ett uttalande att Nutech är en etablerad leverantör av granskningsutrustning, exempelvis röntgensystem, till ett antal flygplatser i Europa.

– I detta fall handlar det om ett standardsystem och röntgenutrusning till den nya säkerhetskontrollen som nu byggs på Arlanda. Utrustningen från Nuctech är godkänd av ECAC, som är av ansvarig myndighet för godkännande av granskningsutrustning inom Europa. Vad gäller avtalet har vi följt gällande upphandlingslagstiftning och upphandlingen följer också reglerna enligt Säkerhetsskyddslagen. Swedavia kommer att teckna ett säkerskyddsavtal med leverantören.

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

centrum_host_helsida
forstamaj_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
connys
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
pantamera_out
centrum_outsider_host