centrum_panorama_hostshopping
Ibrahim Khalifa förklarar den dåliga kvinnorepresentationen i kommunala bolag.Foto: Daniel Iskander

Khalifa: Det finns en kvinnlig VD

Ibrahim Khalifa tycker att Dagens Industris siffror är missvisande angående antal VD i kommunala bolag då 12 av 15 bolag ägs av SigtunaHem. Han menar också på att det finns en kvinnlig VD.

centrum_artikel_host

Dagens Industri rapporterade tidigare i veckan om att Sigtuna var sämst i landet på jämställdhet i kommunala eller kommunägda bolag. Inget av de 15 bolagen som kommunen hade delaktighet leddes av en kvinnlig VD enligt tidningen. Men Ibrahim Khalifa (S), Kommunstyrelsens ordförande, menar att siffrorna är missvisande eftersom 12 av de 15 bolagen ägs av SigtunaHem. SigtunaHem ägs till 100 procent av kommunen och representationen i deras styrelse tillsätts av kommunen, däremot är det inte kommunen som utser styrelseledamöter i de andra bolagen som SigtunaHem har delaktighet i.
– Först vill jag börja med att säga att frågan om jämställdhet i bolag och styrelser är viktig. Tittar man exempelvis på ordförandeposterna i de kommunala nämnderna och bolagen, så är det idag fler kvinnor än män. 7 av 8 nämnder leds idag av en kvinna, skriver Khalifa i mail till märsta.nu

Kvinna leder Tagun AB
Det finns dock en kvinna som leder ett kommunalt bolag, Åsa Nilsson är VD för Tagun AB. Det är dock oklart om Dagens Industri haft med Tagun i sin kartläggning eftersom det enligt sajten hitta.se finns 16 bolag under Sigtuna kommun, inte 15 som DI skrev. Tagin AB hör dock inte till ett av de mest aktiva kommunala bolagen då dess enda uppgift är att bygga om fastigheten Södertil 6:1. Omsättningen 2014 uppgick till 1,6 miljoner med en förlust på 76 811 kronor. Varken VD eller styrelse plockade ut arvode.
– Det finns två kommunala bolag som bedriver ”aktiv verksamhet”, det är SigtunaHem och Sigtuna Vatten & Renhållning AB. Sedan finns det två bolag, som är mer av förvaltarkaraktär, ENOP Energioperatörerna AB och Tagun AB, fortsätter Khalifa.

fritidsbanken_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida
brobygget_2024
pantamera_avc_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

klara_outsider
fritidsbanken_outsider
connys
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider