sap_feb_pan
Foto: Arkivbild/märsta.nu

IR-kameror kan sättas upp på station

Efter att kommunen fått nej från Länsstyrelsen om kameraövervakning på Märsta station överväger man nu IR-kameror istället.

centrum_artikel_host

Kommunen har under flera års tid försökt sätta upp övervakningskameror på Märsta station men fått nej av Länsstyrelsen. I tisdags föreslog oppositionsrådet Olov Holst (M) att IR-kameror sätts upp i Valsta centrum.
– Det har fungerat bra med IR på bland annat skolor, sa Holst.

IR-kameror kräver inte samma tillstånd från Länsstyrelsen och skulle kunna sättas upp Märsta station. Radio Uppland rapporterar om att det troligtvis kommer att bli verklighet inom kort:
– Märsta station är den plats som är otryggast i kommunen. Kommunen har vid två tillfällen sökt tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen och fått nej. Nu går vi vidare och tittar på kamerasystem som inte kräver tillstånd, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun till SR Stockholm.

IR-kameror är inte tillståndspliktigta eftersom de inte kan intensifiera personer som filmas, de känner av värmestrålning och används främst av räddningstjänster för att identifiera bränder, enligt SR Uppland. Tanken är att larmcentralen ska kunna se om något bråk eller liknande är på gång och meddela i högtalarsystem att polis och väktare är på väg. Märsta station är sedan länge en av kommunens mest otrygga platser. IR-kameror anses effektiva för att förebygga brott:
– Ja definitivt, för det här handlar om att avbryta en pågående brottslig gärning, mer än att i efterhand ta fram en film för att se vem som har gjort den brottsliga gärningen, fortsätter Thomas Mileborn.

connys_helsida
foraldranatverk_helsida
steningekompani_helsida
pantamera_avc_helsida
skridskodisco_helsida

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Nyheter Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

funkisfest_helsida
centrum_host_helsida

Trafikverket arbetar med att åtgärda potthål

Nyheter Trafikverket upplever för närvarande ökade problem med potthål på vägarna. Vägnätet är omfattande, vilket gör det till ett betydande arbete att åtgärda dessa problem. De stora vägarna som påverkas i kommunen inkluderar 263, 273 och 255, där det är särskilt många potthål mellan Märsta och Sigtuna i båda riktningarna.

A-traktorer fortsätter öka

Nyheter Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

funkisfest_outsider
stentekompani_outsider
foraldranatverk_outsider
ridskola_2020_outsider
skridskodisco_outsider
connys
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
pantamera_out