centrum_panorama_hostshopping
Foto: Arkivbild/märsta.nu

IR-kameror kan sättas upp på station

Efter att kommunen fått nej från Länsstyrelsen om kameraövervakning på Märsta station överväger man nu IR-kameror istället.

centrum_artikel_host

Kommunen har under flera års tid försökt sätta upp övervakningskameror på Märsta station men fått nej av Länsstyrelsen. I tisdags föreslog oppositionsrådet Olov Holst (M) att IR-kameror sätts upp i Valsta centrum.
– Det har fungerat bra med IR på bland annat skolor, sa Holst.

IR-kameror kräver inte samma tillstånd från Länsstyrelsen och skulle kunna sättas upp Märsta station. Radio Uppland rapporterar om att det troligtvis kommer att bli verklighet inom kort:
– Märsta station är den plats som är otryggast i kommunen. Kommunen har vid två tillfällen sökt tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen och fått nej. Nu går vi vidare och tittar på kamerasystem som inte kräver tillstånd, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun till SR Stockholm.

IR-kameror är inte tillståndspliktigta eftersom de inte kan intensifiera personer som filmas, de känner av värmestrålning och används främst av räddningstjänster för att identifiera bränder, enligt SR Uppland. Tanken är att larmcentralen ska kunna se om något bråk eller liknande är på gång och meddela i högtalarsystem att polis och väktare är på väg. Märsta station är sedan länge en av kommunens mest otrygga platser. IR-kameror anses effektiva för att förebygga brott:
– Ja definitivt, för det här handlar om att avbryta en pågående brottslig gärning, mer än att i efterhand ta fram en film för att se vem som har gjort den brottsliga gärningen, fortsätter Thomas Mileborn.

pantamera_avc_helsida
mp_tack_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

centrum_host_helsida
brobygget_2024
connys_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

fritidsbanken_helsida

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
mp_tack_outsider
connys
nrh_sigtuna
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider