nationaldagen_pan
Här är klass 6A ute på ploggning under sin idrottslektion.Foto: Insändarbild

Här är barnen som ploggar på idrotten

SVT:s Lilla Aktuellt besökte i veckan Steningehöjdens skola för att skolans elever "ploggar": - Vi har hitills ploggat med elever i år 2-6 men tanken är att alla elever på skolan ska plogga, säger idrottsläraren Jessica Brissman.

centrum_artikel_host

Ploggning innebär att man förenar nytta med nöje, alltså exempelvis att man promenerar/springer/joggar och samtidigt plockar skräp. På Steningehöjdens skola har elever i årskurs 2-6 ploggat i idrott- och hälsa. Idrottsläraren Jessica Brissman berättar att det handlar om förmågan att värdera fysiska aktiviteter utifrån ett hälsoperspektiv:
– Genom att plogga får eleverna också chans att lära sig visa respekt och omsorg för närmiljön samt miljön i ett större perspektiv vilket är ett av skolans övergripande mål.

Får ihop en sopsäck
Det samlas in extrema mängder skräp enligt Jessica Brissman. Det kan bli en fullstor sopsäck, något som både Jessica och hennes elever tycker är sorgligt.
– Eleverna har hittat gamla koffertar, en bh, trasiga cyklar, glasflaskor och mkt annat skräp som folk dumpar i skogarna i närheten.

Vill inspirera andra
Med ploggningen hoppas Jessica och henens elever att man kan inspirera andra ungdomar och vuxna att ge sig ut och plogga.
– Glasflaskan du plockar upp idag kanske gör så att hunden eller haren som passerar förbi imorgon inte skär sönder sina tassar. Den lilla handlingen gör skillnad och tillsammans kan vi göra världen lite bättre, säger Jessica Brissman, idrottslärare på Steningehöjdens skola.

Programmet finns på SVT Play ca 2 min in. (Obs! Extern länk)

centrum_host_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

bygdensdag_helsida
pantamera_avc_helsida
seniormassa_pan
mp_helsida_eu

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

seniormassa_outsider
centrum_outsider_host
connys
nationaldag_outsider
pantamera_out
bygdensdag_outsider
eldsjal2024_out
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna