centrum_panorama_hostshopping
Här är klass 6A ute på ploggning under sin idrottslektion.Foto: Insändarbild

Här är barnen som ploggar på idrotten

SVT:s Lilla Aktuellt besökte i veckan Steningehöjdens skola för att skolans elever "ploggar": - Vi har hitills ploggat med elever i år 2-6 men tanken är att alla elever på skolan ska plogga, säger idrottsläraren Jessica Brissman.

centrum_artikel_host

Ploggning innebär att man förenar nytta med nöje, alltså exempelvis att man promenerar/springer/joggar och samtidigt plockar skräp. På Steningehöjdens skola har elever i årskurs 2-6 ploggat i idrott- och hälsa. Idrottsläraren Jessica Brissman berättar att det handlar om förmågan att värdera fysiska aktiviteter utifrån ett hälsoperspektiv:
– Genom att plogga får eleverna också chans att lära sig visa respekt och omsorg för närmiljön samt miljön i ett större perspektiv vilket är ett av skolans övergripande mål.

Får ihop en sopsäck
Det samlas in extrema mängder skräp enligt Jessica Brissman. Det kan bli en fullstor sopsäck, något som både Jessica och hennes elever tycker är sorgligt.
– Eleverna har hittat gamla koffertar, en bh, trasiga cyklar, glasflaskor och mkt annat skräp som folk dumpar i skogarna i närheten.

Vill inspirera andra
Med ploggningen hoppas Jessica och henens elever att man kan inspirera andra ungdomar och vuxna att ge sig ut och plogga.
– Glasflaskan du plockar upp idag kanske gör så att hunden eller haren som passerar förbi imorgon inte skär sönder sina tassar. Den lilla handlingen gör skillnad och tillsammans kan vi göra världen lite bättre, säger Jessica Brissman, idrottslärare på Steningehöjdens skola.

Programmet finns på SVT Play ca 2 min in. (Obs! Extern länk)

defacto_helsida
connys_helsida
joes-helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

ica_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

pantamera_avc_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

moderat_fokus_helsida
centrum_host_helsida
hockeyskola_helsida
skanela_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

sap_sep23_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

nrh_sigtuna

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
hockeyskola_outsider
connys
skanela_outsider
ica_outsider
nrh
swedol_outsider
socialdem_sep23_outsider
pantamera_out
moderat_bli_medlem
joes_outsider
centrum_outsider_host