moderat_sep_pan
Valborg kan vara första gången som en tonåring kommer i kontakt med alkohol. Foto: Magnus Granhagen

Föräldrar oroliga för tonårsfylla på Valborg

Valborg kan vara det första tillfället som en tonåring kommer i kontakt med alkohol: - Alla tonåringar dricker inte alkohol i samband med Valborg men många kommer att göra det, säger Karin Hagman, VD på IQ.

centrum_artikel_host

IQ och Länsstyrelsen arbetar för att minska alkoholkonsumtionen bland unga och allmänheten generellt. I samband med Valborg är många ungdomar ute och det finns en risk att de hamnar i sin första ”fylla”. IQ har gjort en undersökning bland föräldrar i länet där 85 procent tror att det är vanligt med att ungdomar under 18 dricker i samband med Valborg, men det är dock betydligt färre som tror att ens egna barn dricker.
– Just Valborg är en av de så kallade riskhelgerna då många unga dricker alkohol. IQ:s siffror visar att många föräldrar tror att tonåringar dricker den här helgen medan betydligt färre tror att deras egna barn gör det. Ta tillfället i akt inför den här helgen och prata med ditt tonårsbarn om konsekvenserna av att dricka alkohol, säger Sofia Herlitz, länssamordnare på ANDT (alkohol, narkotika, dopning, tobak), vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Prata med barnen
31 procent av föräldrarna är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka enligt IQ:s undersökning och 11 procent tror att det är vanligt att deras tonårsbarn dricker alkohol överhuvudtaget.
– Alla tonåringar dricker inte alkohol i samband med Valborg men många kommer att göra det. Att ens tonåring kan komma i kontakt med alkohol är något man som förälder måste vara förberedd på och medveten om. Att prata med sina barn om alkohol inför Valborg är att visa att man bryr sig och minskar samtidigt risken för att de råkar illa ut på grund av alkohol, säger Karin Hagman, vd på IQ.

centrum_sommar2022_helsida
defacto_helsida
pantamera_avc_helsida
toppbanner
ungdomsarbete_helsida
connys_helsida
valet2022

Ordförande för kommunrevisionen hoppar av politiken

Politik Socialdemokraternas Steffen Oxenvad lämnar politiken efter att bland annat varit ordförande i kommunrevisionen: - Jag kommer inte engagera mig politiskt i Sigtuna kommun för en överskådlig framtid. Det är såklart möjligt att jag hoppar på ett opolitiskt föreningsuppdrag, skulle möjligheten uppstå. Där saknas alltid folk, säger Steffen Oxenvad i ett uttalade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

arbete_outsider
connys
pantamera_out
swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_outsider2022