centrum_panorama_hostshopping
Foto: Swedavia/Victoria Ström

Flygförseningsärenden i domstol kraftigt ökande – Tingsrätterna ser en fördubbling i flygmål

Antalet flygförseningsärenden som når domstol har upplevt en kraftig ökning. Tingsrätterna rapporterar att flygmål har mer än fördubblats sedan 2022, då covid-19 slutade klassas som en allmänfarlig sjukdom.

centrum_artikel_host

Särskilt Nyköpings tingsrätt och Attunda tingsrätt, som hanterar ärenden från Skavsta respektive Arlanda flygplats, ser en ström av flygförseningsärenden, rapporterar SVT.

Elisabet Wass Löfstedt, lagman på Nyköpings tingsrätt, noterar en liknande trend som på Attunda tingsrätt. Hon påpekar att antalet fall börjar öka i takt med ökande resande. Denna ökning syns tydligt i båda tingsrätterna jämfört med föregående år.

En del av förklaringen till denna ökning är den växande gruppen företag specialiserade på att bistå passagerare med att återfå sina pengar. Dessa företag skickar ofta flera olika fall samtidigt till tingsrätterna, vilket bidrar till en högre belastning.

Anders Dereborg, lagman på Attunda tingsrätt, uttrycker oro över den ökande mängden flygmål som rör Arlanda. Prognoser pekar på att tingsrätten kan förvänta sig över 2000 sådana fall, vilket kan leda till prioriteringsfrågor gällande andra mål.

Att hantera denna enorma mängd flygmål kräver en betydande insats. Dereborg noterar att tingsrätten har en arbetsgrupp med ett etablerat system för att effektivt handskas med denna ökade belastning.

På Nyköpings tingsrätt förutspås också en fortsatt ökning av fall.

”Folk reser som vanligt igen,” kommenterar Elisabet Wass Löfstedt enligt SVT.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
fritidsbanken_helsida
brobygget_2024
connys_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

klara_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
connys
brobygget_outsider