panorama_stationshusen
Rosersberg hade ingen VMA-signal när Hesa Fredrik testades i måndagsFoto: Street view/Google

Därför hörs inte Hesa Fredrik överallt

I måndags testades VMA, Hes Fredrik, men en del kommuninvånare har reagerat på att den inte hörs överallt.

centrum_artikel_host

Hes Fredrik som en del av VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) testades i måndags. Testet sker några gånger per år via de fysiska högtalarna som finns på byggnader. I kommunen var det dock inte alla som hörde Hesa Fredrik. Bland annat Rosersberg var utan. Det är inget krav på att man ska ha Hesa Fredrik på varje ort då det idag finns alternativ för att gå ut med VMA till befolkningen.
– Kommunerna brukar koncentrera anläggningarna till centrala delar i Kommunen. Ett förtydligande är att Kommunerna beslutar om var dom vill ha sina vma-anläggningar i samråd med MSB. Brandkåren Attunda driftar och underhåller anläggningarna, förklarar teknisk chef Kenneth Bergqvist på Brandkåren Attunda.

VMA kan gå ut via radio och TV-kanaler, via SMS och reklamradio. I framtiden kan VMA komma som ett samtal genom det som heter EU-Alert. Systemet används idag i Nederländerna, Litauen och USA. Då får man ett samtal på sin mobil om fara för allmänheten.

Lokaltidningar omfattas inte av krav för att meddela VMA men om det föreligger fara för allmänhet så brukar även media på webb och i sociala medier gå ut med information till allmänheten. Enstaka VMA-larm har gått ut till allmänheten i Sigtuna kommun de senaste tio åren. Ibland kan VMA röra bränder på soptippar eller andra industrifastigheter där giftig rök kan sprida sig eller om det finns risk för explosion så att allmänhet håller sig på avstånd samt kan stänga fönster och ventilation.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
forstamaj_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
stationshusen_outsider