moderat_pan_nov
Denis Celo är jurist på Stockholms Advokatbyrå och tidigare märstabo.Foto: Stockholms Advokatbyrå/Petter Karlberg

Därför fälldes ingen för grov våldtäkt

märsta.nu:s juridikexpert Denis Celo på Stockholms Advokatbyrå har analyserat domen gällande den grova våldtäkten på Lyckostigen och han är inte förvånad att det blev en friande dom: - Domstolarnas utgångspunkt i brottmål är nästan alltid att man accepterar de åtalades berättelser om dom inte är motbevisade eller framstår som otroliga, säger Denis Celo.

centrum_artikel_host

På tisdagen kom domen mot de tre männen som stod åtalade för grov våldtäkt på Lyckostigen. Samtliga tre frikändes från anklagelserna. Rätten ansåg inte att åklagaren hade lyckats motbevisa de åtalades berättelser även om det fanns läkarintyg och samtal till SOS-Alarm som talade för en fällande dom. märsta.nu:s juridikexpert Denis Celo på Stockholms Advokatbyrå är inte förvånad att det blev ett frikännande:
– Domstolarnas utgångspunkt i brottmål är nästan alltid att man accepterar de åtalades berättelser om dom inte är motbevisade eller framstår som otroliga. Det är därför som åtal nästan alltid ogillas när ord står mot ord, kommenterar han.

Åtalade lämnade samma berättelser
Denis Celo säger att åklagare brukar vara noga med att utöver en målsägandes berättelse även presentera bevisning som stödjer denne:
– I detta fall har de tre åtalade männen, trots isolering i häktet, lämnat i stort sett samma berättelser. Det ställs då extra starka krav på åklagarens bevisning för att istället döma på kvinnans uppgifter. Man hade ett läkarintyg avseende hennes skador, men läkaren kunde inte slå fast att dessa inte skulle kunna uppkomma vid frivilligt sex. Man diskuterar även möjligheten att målsäganden i efterhand drabbats av skuldkänslor gentemot sin pojkvän och sina barn. I skenet av detta vill domstolen inte utesluta att männens version kan vara riktig. Då kan man inte annat än att frikänna, fortsätter Denis Celo.

Tror på överklagande
Domen kan överklagas i tre veckor och Denis Celo skulle inte bli förvånad om så blir fallet. Åklagaren yrkade på fängelse i 4,5-5 år för de tre. I målsägandens berättelse framgår att en av de tre personerna var mer drivande än de andra två. Rätten har inte beaktat detta alls eftersom åtalet ogillades.

Ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Notiser En Ljusmanifestation hölls i Valsta i torsdags för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor: - Vi är tacksamma för att varje år få vara med och bidra med en aktiv ståndpunkt mot våldet mot kvinnor och det är en självklarhet för oss att medverka med andra föreningar, organisationer och kommunen kring frågan, sa Sibtain Govani från Shiamuslimska församlingen i Valsta

agy_oppethus
pantamera_avc_helsida
dackskifte_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
busshållsplatsmordet

Rättegång utan misstänkt i HD

Notiser Högsta domstolen tog upp Busshållsplatsmordet på tisdagen - Men den misstänkte som är delgiven inställde sig inte då han befaras vara i Sierra Leone.

moderat_pan_helsida
defacto_helsida
advent_kyrka_helsida

Uppgraderar vädervarning

Nyheter SMHI uppgraderar vädervarningen för söndagen till en Orange varning gällande Sigtuna kommun och större delen av länet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_outsider_host
swedol_outsider
nrh
connys
kyrka_outsider_advent
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
dackskifteoutsider