vinter_pan
Denis Celo är jurist på Stockholms Advokatbyrå och tidigare märstabo.Foto: Stockholms Advokatbyrå/Petter Karlberg

Därför fälldes ingen för grov våldtäkt

märsta.nu:s juridikexpert Denis Celo på Stockholms Advokatbyrå har analyserat domen gällande den grova våldtäkten på Lyckostigen och han är inte förvånad att det blev en friande dom: - Domstolarnas utgångspunkt i brottmål är nästan alltid att man accepterar de åtalades berättelser om dom inte är motbevisade eller framstår som otroliga, säger Denis Celo.

centrum_artikel_host

På tisdagen kom domen mot de tre männen som stod åtalade för grov våldtäkt på Lyckostigen. Samtliga tre frikändes från anklagelserna. Rätten ansåg inte att åklagaren hade lyckats motbevisa de åtalades berättelser även om det fanns läkarintyg och samtal till SOS-Alarm som talade för en fällande dom. märsta.nu:s juridikexpert Denis Celo på Stockholms Advokatbyrå är inte förvånad att det blev ett frikännande:
– Domstolarnas utgångspunkt i brottmål är nästan alltid att man accepterar de åtalades berättelser om dom inte är motbevisade eller framstår som otroliga. Det är därför som åtal nästan alltid ogillas när ord står mot ord, kommenterar han.

Åtalade lämnade samma berättelser
Denis Celo säger att åklagare brukar vara noga med att utöver en målsägandes berättelse även presentera bevisning som stödjer denne:
– I detta fall har de tre åtalade männen, trots isolering i häktet, lämnat i stort sett samma berättelser. Det ställs då extra starka krav på åklagarens bevisning för att istället döma på kvinnans uppgifter. Man hade ett läkarintyg avseende hennes skador, men läkaren kunde inte slå fast att dessa inte skulle kunna uppkomma vid frivilligt sex. Man diskuterar även möjligheten att målsäganden i efterhand drabbats av skuldkänslor gentemot sin pojkvän och sina barn. I skenet av detta vill domstolen inte utesluta att männens version kan vara riktig. Då kan man inte annat än att frikänna, fortsätter Denis Celo.

Tror på överklagande
Domen kan överklagas i tre veckor och Denis Celo skulle inte bli förvånad om så blir fallet. Åklagaren yrkade på fängelse i 4,5-5 år för de tre. I målsägandens berättelse framgår att en av de tre personerna var mer drivande än de andra två. Rätten har inte beaktat detta alls eftersom åtalet ogillades.

joes-helsida
defacto_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

ica_helsida
vinter_helsida
nrh_sigtuna

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

storemore_helsida
oppethus_dec

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

slottsby_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
slottsby_outsider
pantamera_out
storemore_out
swedol_outsider
vinter_outsider
oppethus_out
nrh
connys