panorama_stationshusen
Daniel Forsström från Märsta stoppade mordförsök på Tingvalla i novemberFoto: Privat

Daniel får John Hrons pris för sitt civilkurage

Daniel Forsström prisas av John Hrons stiftelse för att han stoppade mordförsöken på Tingvalla i höstas: - Det är hemskt tragiskt att det hände från första början, och som det verkar var ju motivet mordförsök, säger Daniel till Göteborgs Posten.

centrum_artikel_host

För 20 år sedan mördades 14-årige John Hron av nynazister i Kungälv utanför Göteborg. Sedan 1995 har det funnits en stiftelse till John Hrons minne som årligen delar ut ett pris för civilkurage. Detta år är det märstabon Daniel Forsström som får priset för att han stoppade mordförsöken på en kvinna och en man på Tingvalla i november. Utan Daniels ingripande hade kvinnan troligtvis avlidit har Polisen tidigare sagt till Aftonbladet i samband med att Daniel utsågs till ”Svensk hjälte”.
– Det är hemskt tragiskt att det hände från första början, och som det verkar var ju motivet mordförsök. Men jag är glad för mitt eget ingripande, att jag faktiskt gjorde någonting. Annars hade jag stått här i dag med ångest över att jag inte gjorde någonting, säger Daniel Forsström till Göteborgs Posten.

Daniel anser enligt tidningen att det finns för lite civilkurage i Sverige:
– Vi blundar hellre än att göra något, förnekar hellre än att faktiskt hjälpa till

För fega i Sverige
I samband med händelsen på Tingvalla kände Daniel att han var tvungen att agera även om det fanns fara för hans liv.
– Självklart kan man vara rädd för fara för sitt eget liv, det var mycket sådant som sprang genom mitt eget huvud, men sedan kom jag till en gräns och var tvungen att göra någonting. Men vi är rätt fega i Sverige, alldeles för fega.

Pappan ringde upp
John Hrons stiftelse består av Johns föräldrar och två av hans kusiner. Priset delas ut i Kungvälv 13:e augusti, årsdagen för mordet på John Hron är 20:e augusti. Det var John Hrons pappa Antonin Hron som ringde upp Daniel och meddelade att han skulle få priset.
– Det är jävligt starkt av Johns pappa som kämpar med det här, han verkar extremt stark. Det är häftigt att se hans kamp för sin sons upprättelse, tycker Daniel enligt GP.se

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
forstamaj_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
mp_eu_outsider
stationshusen_outsider
centrum_outsider_host
connys
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out