Aspvägen har stängts av Foto: Daniel Iskander
Förbud att köra in mot busshållsplatsenFoto: Daniel Iskander

Boende rasar över att Aspvägen stängs av

Kommunen har stängt av Aspvägen i riktning mot Stationsgatan vilket rört upp känslorna hos några boende i området: - Hur miljövänligt är det att vi får åka fyra gånger så långt för att komma till Ekillaskolan, säger en läsare som märsta.nu varit i kontakt med.

För snart två veckor sedan stängdes Aspvägen av i riktning mot Stationsgatan. Nu är det bara boende på efter busshållsplatsen som kommer ut på Stationsgatan. De boende öster om Bokvägen och på Lindvägen får köra runt Aspvägen, ut på Västra Bangatan och sedan upp på Stationsgatan för att exempelvis åka till Ekillaskolan som många av de boende gör i området då deras barn går i skola där.
– Hur miljövänligt är det att låta oss köra fyra gånger så långt, dundrar en märsta.nu-läsare som uppmärksammade oss på dilemmat.

Enligt läsaren ska det sedan en tid tillbaka varit en infekterad strid mellan de boende på Bokvägen och de boende på Aspvägen upp till Stationsgatan.
– De har ställt bilar i vägen och hindrat oss från att åka upp på Stationsgatan, fortsätter märsta.nu-läsaren.

Byggdes om nyligen
Trots att vägen byggdes om för cirka ett år sedan anses den av kommunen vara för osäker och man har vägt porsonsäkerhet mot miljöaspekten.
– Miljön är en viktig fråga och vi är glada för att den engagerar även invånarna i kommunen. I det här läget har dock miljöfrågan ställts mot personsäkerheten och då har valet blivit att stänga av trafiken för genomfart, förklarar Karolina Regius, kommunikationsstrateg i Sigtuna kommun, i mail till till märsta.nu

Gatan enkelriktades först
Bakgrunden är att Aspvägen 1-42 anses för farlig för att det finns utfarter från fastigheter ut på vägen och hastigheten ska vara för hög. De hastigehtssänkande åtgärderna har inte gett någon effekt. Först enkelriktades gatan för genomfart men då den fortsatte att användas uppstod farliga situationer enligt Karolina Regius som medger att körvägen inte längre är optimal för de boende i området som ska in mot Märsta.
– Det är inte optimalt varken ur miljö- eller bekvämlighetshänseende, säger hon.

Betongsugga bästa lösningen nu
Vägen innehöll fartgupp för några år sedan som byggdes bort i samband med den nya gatans utformning. Anledningen var att guppen gav vibrationer in i de närliggande fastigheterna samt at markförhållandena inte var de bästa för gupp. Fartgupp är just nu inget alternativ att ta till för att lösa situationen permanent. Tillsvidare står betongsuggan i vägen, att bredda vägen anses heller inte lösa problemet.
– Långsiktiga insatser är beroende av busstrafiken. Just nu behöver SL-bussarna vändplanen på andra sidan avstängningen för att vända sina bussar. Betongsuggan är den bästa lösningen för avrinningen av vägen, och är därför den lösning vi har just nu, fortsätter Karolina Regius, kommunikationsstrateg på Sigtuna kommun.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Nyheter Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Klart med vårdcentral i Humlegården

Nyheter Till våren kommer invånarna i Sigtuna stad få tillgång till utökad vård då Sigtuna Vårdcentral flyttar in i Humlegården på Stora gatan: - Planeringen av det exakta innehållet i den äldre delen pågår just nu, men det vi vet säkert är att den ska byggas om och anpassas till en centralt belägen träffpunkt med ett brett och varierat innehåll för såväl unga som gamla. Hela fastigheten kommer bli ett efterlängtat och bra tillskott i centrala Sigtuna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening