vinter_pan
Här är det nya skidspåret när det står klartFoto: Pressbild

Avverkad skog finansierar nya skidspår

Det skidspår som ska utvecklas i Sigtuna stadsängar finansieras helt med hjälp av intäkter från den avverkade skogen i området.

centrum_artikel_host

NCC och SigtunaHem som planerar Sigtuna Stadsängar kommer att avverka skog i området och intäkterna från skogen kommer helt att täcka kostnaderna för det skidspår som ska finnas. Den så kallade ”visionsstyrda” planeringsprocessen innebär att exploatörerna har tät kontakt med föreningar, medborgare och intresseorganisationer i området. Genom ett samarbete med Sigtuna Orienteringsklub har man fått till kunskaps- och kompetensutbyte så att spår läggs om och förlängs för att de ska bli en integrerad del av området.
– Det är viktigt att vi bygger för framtiden genom att bland annat ersätta spår som försvinner i Sigtuna. De spår som ligger i Sigtuna stadsängar har alltid varit flitigt utnyttjade. Därför är det glädjande att NCC och SigtunaHem lyssnat på och anammat vår idé om att reinvestera de pengar som en nödvändig skogsavverkning kommer att inbringa, säger Roland Bäcklin, ordförande i Sigtuna OK i ett pressmeddelande.

Kan bli konstsnö
Skogen finansierar ett cirka 3 km långt och 15 meter bred gata där det kan anläggas spår med 7 meter bred yta. En positiv bieffekt blir att övriga motionärer och hundägare kommer att kunna gå vid sidan om spåren utan att behöva trampa i dem. Idag är marken helt utan skötsel men det ska NCC ta tag i. Eventuellt kan det i framtiden bli ett spår med konstsnö men det är ännu inte klart. Snösäkra spår i Stockholmsområdet är en bristvara och spåret skulle kunna bli en attraktion även för andra än sigtunabor. Ett snösäkrat spår skulle också ge en mer levande stad vintertid, tror Roland Bäcklin.

defacto_helsida
vinter_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

nrh_sigtuna
slottsby_helsida

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

ica_helsida
oppethus_dec

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

storemore_helsida
joes-helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

storemore_out
joes_outsider
vinter_outsider
slottsby_outsider
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
swedol_outsider
oppethus_out
nrh
pantamera_out
connys