panorama_stationshusen
Olov Holst (M)Foto: Pressbild

Olov Holst avgår

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) avgår. Detta sedan han av Liberalerna och Centerpartiet anklagats för härskarteknik och kränkningar: - Om det är jag personligen som står mellan ett fortsatt borgerligt styre och en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära är mitt val enkelt, säger Olov Holst i ett uttalande.

centrum_artikel_host

Tidigare i veckan rapporterade Aftonbladet att Olov Holst (M) fällt sexistiska uttalanden mot ministern Parisa Liljestrand i samband med hennes möte i Sigtuna kommun i egenskap av kommunalråd för Vallentuna. Holst har inte kommenterat kritiken som framförts mot honom. Men under fredagen meddelar Moderaterna att han avgår:
– Det är olyckligt att man nu väljer att diskutera mitt ledarskap i media istället för att ta det med mig eller Moderaterna i första hand. Jag har säkert varit såväl förbannad, raljerat i onödan och uppfattats som väldigt krävande, både av män och av kvinnor. Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått. Men jag som person kan aldrig vara viktigare än arbetet med att göra livet bättre och lättare för kommuninvånarna, uppger Holst i ett pressmeddelande.

Stormat i kommunledningen
Förra veckan hoppade Liberalerna och Centerpartiet av kommunledningen på grund av Olov Holsts ledarstil.
– Det huvudsakliga skälet till att jag väljer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande är att jag just nu utgör det avgörande hindret för att Sigtuna ska kunna fortsätta styras av Moderaterna i en borgerlig samverkan. Om det är jag personligen som står mellan ett fortsatt borgerligt styre och en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära är mitt val enkelt, säger Olov Holst.

Nöjd med uppdraget
Olov Holst tillträdde 2017 efter Uppdrags Gransknings program i Sigtuna där ledande socialdemokrater ska ha haft kopplingar till lokala företagare som ska ha försökt tillskansa sig fördelar. Holst ser tillbaka på sex lyckade år i kommunen med två valsegrar.
– Jag har efter en karriär i näringslivet varit heltidspolitiker i tolv år. Det är lång tid i en miljö som är präglad av konflikter, hård press, offentlig exponering och ett högt arbetstempo. Detta, kombinerat med stor personlig ambition att varje dag gå till jobbet för att göra kommunen bättre, har haft ett högt pris såväl fysiskt som psykiskt, vilket lett till att jag sedan en tid funderat på att lämna över stafettpinnen till någon ny person i god tid innan valet 2026. Nu blev det tidigare än planerat och inte under de organiserade formerna som hade varit önskvärt.

Ny KSO i februari
Vem som tar över efter Holst återstår att se. 1 februari ska ärendet upp i fullmäktige för beslut. Moderaterna poängterar att överlämningen inte sker över en natt. Först ska en ny gruppledare väljas. En process som startar direkt. Vice ordförande i Kommunstyrelsen Mats Weibull träder in i Holst ställe tillsvidare.

Han kan ta över efter Holst

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
1:a maj

Så firades första maj i Valsta

Politik Socialdemokraterna höll 1 maj-firande i Valsta Centrum. LO:s ungsekreterare Elsa Alm höll tal tillsammans med Marie Axelsson och Ann-Bly Lässman.

Liberalerna starta om seniorrådet i kommunen

Politik Liberalerna vill att seniorrådet som lades ner 2020 återupptas: – Äldre, som utgör en växande andel av befolkningen, har specifika behov och erfarenheter som måste beaktas för att Sigtuna kommun ska kunna erbjuda tjänster och stöd som verkligen möter deras förväntningar och förbättrar deras livskvalitet, uppger Liberalernas ordförande Anders Eriksson för tidningen Senioren.

valborg

Samtalen till 112 ökar med 25 procent under Valborg

Nyheter SOS Alarm har i 50 år varit den centrala punkten för Sveriges nödnummer 112. Valborgsmässoafton är en av de mest anmärkningsvärda dagarna för blåljusinsatser, med en dramatisk ökning av samtal som kopplas till polis och vård.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
stationshusen_outsider
pantamera_out
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider