kyrka_advent _pan
Janne Wallenius, till höger, med ett signerat samarbetsavtal med Promation NuclearFoto: Leadcold

Märstaföretag utvecklar reaktorer för arktiska miljöer

Märstaföretaget Leadcold (Blykalla reaktorer Stockholm) rankas som ett av de hetaste företagen i Sverige av Veckans Affärer. Företaget utvecklar stålbaserade reaktorer för arktiska miljöer.

centrum_artikel_host

Leadcold utvecklar små blykylda kärnkraftverk för produktion av el och värme i arktiska regioner. Företaget bildades 2013 och anses av Veckans Affärer vara ett av de hetaste företagen i landet på jakt efter investeringskapital. 71 företag har listats och Leadcold är 35:a. Idag är diesel det enda alternativet för att producera elektricitet i samhällen, gruvor, på fartyg och industrier i otillgängliga områden som berg, polarområden, öar, öknar och så vidare. Affärsidén bygger på att små blykylda kärnkraftreaktorer på ett hållbart, säkert och kostnadseffektivt sätt producerar el och värme på platser där endast fossila energiinslag är alternativ.

Teknik från KTH
Leadcold grundades av Janne Wallenius, Jesper Ejenstam och Peter Szakalos. Innovationen är ett nytt stål som tål flytande bly. Enligt Veckans Affärer har Leadcold fått avancerat affärsutvecklingsstöd genom företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre. Leadcold har även tecknat ett utvecklings- och samarbetsavtal med kanadensiska Promation Nuclear kring framtagandet av reaktorn Sealer. Tekniken kommer från KTH och stålet från Sandvik. Promation Nuclear är en stor intressent i Leadcolds arbete. Sealer-reaktorn ger el i 30 i år till halva priset utan att man behöver fylla på nytt uranbränsle. När bränslet är slut byter man helt enkelt ut reaktorn och tar den gamla till en demonteringsanläggning.

Processen tar sex år till
För Ny Teknik berättar Janne att reaktorn är som ett stort batteri på 3MW som ger ström i 30 år. Han reser mycket i Kanada och besöker samhällen där som har behov av reaktorn. Promotion Nuclear är med för att Leadcold ska kunna möta de kanadensiska kraven på kärnreaktorer.
– Vi behöver fortfarande skaffa finansiering för kostnaderna för tillstånd och för kvarstående forskning. Jag räknar med att tillståndsprocessen tar sex år och sedan tar det tre år att bygga reaktorn, berättar Janne för Ny Teknik.

Kostar 670 miljoner
Stålet står Sandvik för eftersom de har upphovsrätten för det. Janne ser andra potentiella marknader i Grönland och Svalbard. Reaktorn ska kunna göras i storlekar mellan 3-10 MC beroende på samhällets storlek. Den ”lilla” reaktorn på 3 MV är 2,7 meter i diameter och cirka 6 meter hög. Kostnad? 100 miljoner kanadensiska dollar, ca 670 miljoner svenska kronor. I jämförelse med ett motsvarande vindkraftverk är kostnaden tio gånger mindre men då är man inte garanterad elproduktion 365 dagar om året.

agy_oppethus

Stort intresse för julmarknaden

Näringsliv Sigtuna Julmarknad startar igen söndag 27:e november och intresset uppger vara stort efter pandemin: - Det har varit ett väldigt högt tryck på årets marknadsplatser. Det är så roligt att se hur uppskattad och efterlängtad marknaden fortsätter att vara av både knallar och besökare, säger Annica Jansson, vd Destination Sigtuna.

defacto_helsida

Norwegian storsatsar på Arlanda i sommar

Näringsliv I Norwegians sommarprogram finn ett 50-tal linjer från Arlanda: - Vi är glada över att kunna presentera ett gediget program för nästa sommar. Förra sommarsäsongen visade på en stor reslust i de nordiska länderna och vi förväntar att den trenden fortsätter under 2023, säger Magnus Maursund, Norwegians koncerndirektör för Network, Pricing & Optimisation.

connys_helsida
advent_kyrka_helsida
dackskifte_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

Näringslivsmässa arrangeras i december

Näringsliv Sigtuna kommun bjuder in till en ny näringslivsmässa i Scandinavian XPO i december: - Vi vill kunna erbjuda ett av Sveriges bästa företagsklimat. Det kan vi bara få genom att ha en bra dialog och kontakt med våra företag, säger Annika Bröms, näringslivschef i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommuns företagsklimat fortsätter neråt

Näringsliv Svenskt Näringsliv rankar Sigtunas företagsklimat på plast 81 i landet av 290 kommuner: - Förändringarna sedan förra året är överlag små i Sigtuna. De tydligaste förbättringarna kan vi se i kommunens upphandling och i konkurrens från kommunens verksamheter, säger Olle Karstorp, regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm.

Skincity har flyttat in i nya lokaler i Rosersberg

Näringsliv Ett år efter att spadtaget tagits för Skincity har företaget nu flyttat in: - Med bra planering och förberedelser, lyckades vi packa ner det gamla lagret efter stängning den 19:e juli. Under den 20:e juli, som för övrigt var årets varmaste dag, jobbade alla hårt med att få upp samtliga 70.000 produkter på hyllorna, för att vi sedan dagen därpå skulle kunna serva kunderna som vanligt, säger VD Sofie Jacobsson, Head of Supply Chain & Customer Service.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
swedol_outsider
nrh
dackskifteoutsider
ridskola_2020_outsider
connys
centrum_outsider_host
kyrka_outsider_advent