eu_valet_panorama
Ragip Zarakolu Foto: Pressbild/Sigtunastiftelsen

Slutet närmar sig för fristadsförfattaren

Sigtuna kommuns nuvarande fristadsförfattare Ragip Zarakolu kommer att avsluta sitt uppdrag i kommunen men gör det med flaggan i topp samt ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

centrum_artikel_host

Ragip Zarakolu kom till Sverige för snart två år sedan som fristadsförfattare via nätverket för förföljda författare ICORN. Författarna får rum och arbetsplats under två års tid hos de kommuner som tar emot. I Sigtuna har Sigtunastiftelsen genom ett samarbete med kommunen möjliggjort uppehället. 18:e december kommer Ragip att avtackas men kommunen har redan planerat och budgeterat medel för en ny period för en författare som kommer via Icorn och Internationella PEN.
– Det finns en opolitisk styrgrupp som sedan gör ett val av ny fristadsförfattare/kulturarbetare i Sigtuna, skriver Pernilla Bergqvist (L), som var initiativtagare till att ta emot fristadsförfattare, i mail till märsta.nu

Får danskt prestigepris
Ragip lämnar dock sitt uppdrag med flaggan i topp. Han var för någon månad sedan i Växjö för en konferens med fristadsförfattare och nyligen har han fått det internationella priset The PL-Foundation Freedom Award för långvarig kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Turkiet. Priset instiftades i Danmark till minne av Poul Lakritsen som deltog i den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Ragip kommer nu att få 100 000 danska kronor i samband med utdelning av priset 10:de december i Köpenhamn.
– Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, uppger Ragip Zarakolu i ett pressmeddelande.

connys_helsida
bygdensdag_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

eldsjal2024_helsida
sigtunakampen_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
bygdensdag_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
connys
eu_valet_outsider
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
sigtunakampen_outsider
eldsjal2024_out