vintermarknad_pan
Ragip Zarakolu Foto: Pressbild/Sigtunastiftelsen

Slutet närmar sig för fristadsförfattaren

Sigtuna kommuns nuvarande fristadsförfattare Ragip Zarakolu kommer att avsluta sitt uppdrag i kommunen men gör det med flaggan i topp samt ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

centrum_artikel_host

Ragip Zarakolu kom till Sverige för snart två år sedan som fristadsförfattare via nätverket för förföljda författare ICORN. Författarna får rum och arbetsplats under två års tid hos de kommuner som tar emot. I Sigtuna har Sigtunastiftelsen genom ett samarbete med kommunen möjliggjort uppehället. 18:e december kommer Ragip att avtackas men kommunen har redan planerat och budgeterat medel för en ny period för en författare som kommer via Icorn och Internationella PEN.
– Det finns en opolitisk styrgrupp som sedan gör ett val av ny fristadsförfattare/kulturarbetare i Sigtuna, skriver Pernilla Bergqvist (L), som var initiativtagare till att ta emot fristadsförfattare, i mail till märsta.nu

Får danskt prestigepris
Ragip lämnar dock sitt uppdrag med flaggan i topp. Han var för någon månad sedan i Växjö för en konferens med fristadsförfattare och nyligen har han fått det internationella priset The PL-Foundation Freedom Award för långvarig kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Turkiet. Priset instiftades i Danmark till minne av Poul Lakritsen som deltog i den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Ragip kommer nu att få 100 000 danska kronor i samband med utdelning av priset 10:de december i Köpenhamn.
– Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, uppger Ragip Zarakolu i ett pressmeddelande.

centrum_host_helsida
idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

connys_helsida
julmarknad_2022

Silverskatter ställs ut igen

Kulturnyheter Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

dackskifte_helsida
agy_oppethus
advent_kyrka_helsida
halloween

Här är godischanserna störst

Nöjesnyheter Störst chans att samla på sig mycket godis har barnen på Sätuna. märsta.nu har sammanställt godismöjligheterna i din stadsdel med hjälp av siffror från SCB.

vintermarknad_helsida
höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kulturnyheter Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

pantamera_avc_helsida
moderat_pan_helsida

Eatery hade bästa räkmackan

Nöjesnyheter Eatery på Arlanda hade den bästa räkmackan när sigtunabon Catarina König och "Matgeek" testade räkmackor på onsdagen inför Räkmackans dag som är idag fredag.

defacto_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
centrum_outsider_host
vintermarknad_outsider
swedol_outsider
dackskifteoutsider
kyrka_outsider_advent
marknaden_outsider
nrh