vinter_pan
Ragip Zarakolu Foto: Pressbild/Sigtunastiftelsen

Slutet närmar sig för fristadsförfattaren

Sigtuna kommuns nuvarande fristadsförfattare Ragip Zarakolu kommer att avsluta sitt uppdrag i kommunen men gör det med flaggan i topp samt ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

centrum_artikel_host

Ragip Zarakolu kom till Sverige för snart två år sedan som fristadsförfattare via nätverket för förföljda författare ICORN. Författarna får rum och arbetsplats under två års tid hos de kommuner som tar emot. I Sigtuna har Sigtunastiftelsen genom ett samarbete med kommunen möjliggjort uppehället. 18:e december kommer Ragip att avtackas men kommunen har redan planerat och budgeterat medel för en ny period för en författare som kommer via Icorn och Internationella PEN.
– Det finns en opolitisk styrgrupp som sedan gör ett val av ny fristadsförfattare/kulturarbetare i Sigtuna, skriver Pernilla Bergqvist (L), som var initiativtagare till att ta emot fristadsförfattare, i mail till märsta.nu

Får danskt prestigepris
Ragip lämnar dock sitt uppdrag med flaggan i topp. Han var för någon månad sedan i Växjö för en konferens med fristadsförfattare och nyligen har han fått det internationella priset The PL-Foundation Freedom Award för långvarig kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Turkiet. Priset instiftades i Danmark till minne av Poul Lakritsen som deltog i den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Ragip kommer nu att få 100 000 danska kronor i samband med utdelning av priset 10:de december i Köpenhamn.
– Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, uppger Ragip Zarakolu i ett pressmeddelande.

ica_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

slottsby_helsida
nrh_sigtuna

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

connys_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

vinter_helsida
oppethus_dec

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

defacto_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

pantamera_avc_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

storemore_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

joes-helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
pantamera_out
slottsby_outsider
oppethus_out
connys
storemore_out
vinter_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
swedol_outsider