Midsommar i SätunaparkenFoto: Daniel Iskander

Så firar du midsommar idag

Midsommarafton är här och invånarna i Sigtuna kommun förbereder sig för en dag fylld av traditionella firanden och glada tillställningar. Här är några av de evenemang som äger rum runt om i kommunen för att fira denna speciella dag.

centrum_artikel_host

Sigtuna
I Sigtuna samlas invånarna kl. 14.00 i parken Trekanten vid Lilla torget för att inleda firandet. Barn ur gruppen Scandinavian Strings spelar fiol och leder tåget till Borgmästarängen. Vid Borgmästarängen reser invånarna midsommarstången med hjälp av Sigtuna folkdansgille, som även leder dansen. Det uppmanas att komma i folkdräkt för att skapa en äkta och färgstark atmosfär under firandet. Evenemanget organiseras av Sigtuna Hembygdsförening.

Sätunaparken
I Märsta kan barn och vuxna delta i dans kring midsommarstången i Sätunaparken kl. 11.30. Efter dansen bjuds alla barn på dricka som en del av firandet. Evenemanget är ett samarbete mellan Märsta Folkdansgille och KULTURENS, och syftar till att ge invånarna i Märsta en möjlighet att fira midsommarafton i gemenskap.

Rosersberg
Rosersberg bjuder också in invånarna att delta i firandet kl. 14.15. Först samlas deltagarna vid klubbstugan för att dekorera midsommarstången med blommor. Därefter tågar alla gemensamt till parken där själva firandet äger rum. Under eftermiddagen kan deltagarna njuta av dans, fiskdamm, lotteri, 3-kamp och fikaförsäljning. Rosersbergs IK är arrangören bakom detta evenemang och syftar till att skapa en rolig och festlig atmosfär för invånarna i Rosersberg.

Lunda
I Lunda inleds firandet kl. 12.00 med en friluftsgudstjänst vid kyrkan. Efter gudstjänsten avgår traktorerna kl. 13.00 för att plocka blommor till midsommarstången. Kl. 14.00 samlas invånarna för att klä midsommarstången och vid kl. 15.00 reses stången till musik och dans. Traditionella lekar och danser kommer att hållas för att skapa en festlig stämning. Lunda Hembygdsförening är arrangören bakom detta traditionella firande.

Midsommarfirandet i Sigtuna kommun erbjuder invånarna en möjlighet att delta i tidlösa traditioner och fira denna speciella dag i gemenskap med grannar och vänner. Så oavsett om det är dans runt midsommarstången, musik från fiolspelande barn eller gemensamma lekar, finns det något för alla att njuta av. Ta chansen att klä dig i folkdräkt och upplev den färgsprakande och glada stämningen som präglar midsommarafton i Sigtuna kommun.

storemore_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

slottsby_helsida
defacto_helsida
wenngarn_jul_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

ica_helsida
pantamera_avc_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

centrum_host_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

connys_helsida

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

joes-helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
nrh_sigtuna
slottsby_outsider
connys
wnngarn_jul_outsider
swedol_outsider
storemore_out
centrum_outsider_host
ica_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider