centrum_panorama_hostshopping
Foto: Pressbild/Arkiv

Lagligt att ha förföljda författare

En dom förra året i Faluns förvaltningsrätt innebar att det stred mot kommunallagen att kommuner ansluter sig till nätverket för förföljda författare ICORN. Nu har en ny dom fallit i ärendet som river upp den gamla: - Jag är väldigt glad över kammarrättens beslut. Författare, poeter, journalister, musiker och konstnärer är ofta centrala personer i demokratiseringsprocesser runt om i världen, säger Pernilla Bergqvist (FP) som var med och drev igenom frågan i Sigtuna kommun.

centrum_artikel_host
Bakgrunden till domen som nu fallit i Kammarrätten är att Gävles fullmäktige fattade beslut om att ansluta sig till nätverket Icorn och ta in en förfölj konstnär. Det fick en moderat ledamot att överklaga till Förvaltningsrätten som rev upp beslutet med hänvisning till att det inte är förenligt med kommunallagen, kommunen ansågs bedriva utrikespolitik vilket den inte ska. Kammarrätten ger dock Gävle rätt.
– Det är fantastiskt. För oss är det en självklarhet att kunna stötta förföljda personer och stå upp för yttrandefriheten som är en grundbult i demokratin, säger Roger Persson (MP), kommunalråd i Gävle, i ett pressmeddelande.
”Viktiga för demokratin”
Beslutet innebär att Sigtuna och ytterligare sex kommuner som är fristäder åt förtälja författare får fortsätta som vanligt. Sigtuna kommun har sedan en tid Ragip Zarakulo under sina vingar. Folkpartisten Pernilla Bergqvist drev igenom frågan för några år sedan och är glad över beslutet:
– Författare, poeter, journalister, musiker och konstnärer är ofta centrala personer i demokratiseringsprocesser runt om i världen. Modiga försvarare av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är frihetskämpar och måste få stöd. Jag är stolt över att Sigtuna kommun är en fristad och det ska vi fortsätta att vara.
pantamera_avc_helsida

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

mp_tack_helsida

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

centrum_host_helsida
vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

fritidsbanken_helsida
brobygget_2024
connys_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_tack_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
connys
brobygget_outsider
pantamera_out