kyrka_advent _pan
Foto: Pressbild/Arkiv

Lagligt att ha förföljda författare

En dom förra året i Faluns förvaltningsrätt innebar att det stred mot kommunallagen att kommuner ansluter sig till nätverket för förföljda författare ICORN. Nu har en ny dom fallit i ärendet som river upp den gamla: - Jag är väldigt glad över kammarrättens beslut. Författare, poeter, journalister, musiker och konstnärer är ofta centrala personer i demokratiseringsprocesser runt om i världen, säger Pernilla Bergqvist (FP) som var med och drev igenom frågan i Sigtuna kommun.

centrum_artikel_host
Bakgrunden till domen som nu fallit i Kammarrätten är att Gävles fullmäktige fattade beslut om att ansluta sig till nätverket Icorn och ta in en förfölj konstnär. Det fick en moderat ledamot att överklaga till Förvaltningsrätten som rev upp beslutet med hänvisning till att det inte är förenligt med kommunallagen, kommunen ansågs bedriva utrikespolitik vilket den inte ska. Kammarrätten ger dock Gävle rätt.
– Det är fantastiskt. För oss är det en självklarhet att kunna stötta förföljda personer och stå upp för yttrandefriheten som är en grundbult i demokratin, säger Roger Persson (MP), kommunalråd i Gävle, i ett pressmeddelande.
”Viktiga för demokratin”
Beslutet innebär att Sigtuna och ytterligare sex kommuner som är fristäder åt förtälja författare får fortsätta som vanligt. Sigtuna kommun har sedan en tid Ragip Zarakulo under sina vingar. Folkpartisten Pernilla Bergqvist drev igenom frågan för några år sedan och är glad över beslutet:
– Författare, poeter, journalister, musiker och konstnärer är ofta centrala personer i demokratiseringsprocesser runt om i världen. Modiga försvarare av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är frihetskämpar och måste få stöd. Jag är stolt över att Sigtuna kommun är en fristad och det ska vi fortsätta att vara.
centrum_host_helsida
idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

dackskifte_helsida
defacto_helsida

Silverskatter ställs ut igen

Kulturnyheter Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

connys_helsida
moderat_pan_helsida
advent_kyrka_helsida
halloween

Här är godischanserna störst

Nöjesnyheter Störst chans att samla på sig mycket godis har barnen på Sätuna. märsta.nu har sammanställt godismöjligheterna i din stadsdel med hjälp av siffror från SCB.

pantamera_avc_helsida
höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kulturnyheter Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

agy_oppethus

Eatery hade bästa räkmackan

Nöjesnyheter Eatery på Arlanda hade den bästa räkmackan när sigtunabon Catarina König och "Matgeek" testade räkmackor på onsdagen inför Räkmackans dag som är idag fredag.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
ridskola_2020_outsider
nrh
swedol_outsider
dackskifteoutsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
kyrka_outsider_advent