Under våren kan du sen en utställning om Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygd. Här ett flygfoto över Tingvalla 1966Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museumÖstra delen av Märsta 1949Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museum
Hembygdsförening ställer ut på länsmuseet
Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygdsförening kommer att visas upp på Stockholms läns museum under perioden 1 mars-22:a maj.
Som ett led i att uppmärksamma Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsfirande kommer fyra hembygdsföreningar i Stockholms län att visas upp på Stockholms läns museum i Sickla. Den tredje delen av Situation Hembygd uppmärksammar fyra hembygdsföreningar i länet, bland dessa Husby-Ärlinghundra-Märsta som kommer visa upp vår hembygdshistoria för besökarna. Hur föreningarna arbetar idag och hur framtiden ser ut. Hembygdsrörelsen växte fram under tidigt 1900-tal som en reaktion mot urbaniseringen och den stora emigrationen från Sverige. Hembygdsföreningarna arbetar mycket kring plats, identitet och minnen. Utställningen pågår fram till 22:a maj i Dieselverkstaden i Sickla köpkvarter.
Bildades 1952 Husby-Ärlinghundra Hembygds och Fornminnesföreningen bildades 1952 och håller till i en av landets äldsta folkskolor (Husby skola), byggd 1697. Föreningen visar bland annat upp sin utställning kring Systembetong (Olsson & Skarne) i Märsta och porträtt av ”betonggubbar”. Föreningens uppgift var vårda Karolinermonumenter vid Arenberga sedan 1946, 1954 köpte man även marken vid monumentet. Föreningen omfattar Odensala och Husby-Ärlinghundra socknar.
Nöjesnyheter Under onsdagskvällen hölls Grammisgalan, den årliga musikprisutdelningen som hyllar det bästa inom svensk musik. Bland de vinnarna fanns Märstaartisten ADAAM, som tillsammans med Loam var nominerad för låten "Fakka ur".
Nöjesnyheter Efter två års uppehåll på grund av pandemin är Brännplattan Open brännbollsturnering tillbaka i Sigtuna kommun. Evenemanget, som syftar till att utse kommunens bästa brännbollslag, kommer att hållas lördagen den 3 juni på Vikingafältet i Märsta.
Nöjesnyheter Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.
Kulturnyheter Stockholms läns museum har lanserat 10 000 bilder från länsbor i ett samtidsalbum: - Jätteroligt att vi nu har nått 10 000 fotografier i Samtidsbild. De uppladdade fotografierna en unik bild av det samtida livet och vardagen i vårt län som bidrar till vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Annelie Kurttila.
Nöjesnyheter Sigtuna kommun förbereder sig för att välkomna våren med traditionsenligt firande av Valborgsmässoafton. På olika platser i kommunen kommer invånare och besökare att samlas för att fira med sång, vårtal, brasa och festligheter.
Kulturnyheter Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun har nyligen beslutat om vilka som kommer att ta emot Kulturpriset och Årets ungdomsledare för år 2022. Priset delas ut till personer som utfört intressefyllt och framgångsrikt arbete inom kulturella eller idrottsliga områden i kommunen.
Kulturnyheter Efter tre års hårt arbete är det äntligen dags för Anna-Karin Wetzig att släppa sin första barnbok, Årstider. Boken är en lekfull inbjudan till att reflektera över skillnader i månader och årstider, och riktar sig till barn mellan 2 och 6 år.
Kulturnyheter Ungdomsstyrelsen och Söndagsskolagruppen arrangerade påskhälsning och överraskning för barnen i S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrkan i Märsta, med syfte att sprida glädje och påminna om påskens betydelse.
Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.