centrum_panorama_hostshopping
Under våren kan du sen en utställning om Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygd. Här ett flygfoto över Tingvalla 1966Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museum
Östra delen av Märsta 1949Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museum

Hembygdsförening ställer ut på länsmuseet

Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygdsförening kommer att visas upp på Stockholms läns museum under perioden 1 mars-22:a maj.

centrum_artikel_host

Som ett led i att uppmärksamma Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsfirande kommer fyra hembygdsföreningar i Stockholms län att visas upp på Stockholms läns museum i Sickla. Den tredje delen av Situation Hembygd uppmärksammar fyra hembygdsföreningar i länet, bland dessa Husby-Ärlinghundra-Märsta som kommer visa upp vår hembygdshistoria för besökarna. Hur föreningarna arbetar idag och hur framtiden ser ut. Hembygdsrörelsen växte fram under tidigt 1900-tal som en reaktion mot urbaniseringen och den stora emigrationen från Sverige. Hembygdsföreningarna arbetar mycket kring plats, identitet och minnen. Utställningen pågår fram till 22:a maj i Dieselverkstaden i Sickla köpkvarter.

Bildades 1952
Husby-Ärlinghundra Hembygds och Fornminnesföreningen bildades 1952 och håller till i en av landets äldsta folkskolor (Husby skola), byggd 1697. Föreningen visar bland annat upp sin utställning kring Systembetong (Olsson & Skarne) i Märsta och porträtt av ”betonggubbar”. Föreningens uppgift var vårda Karolinermonumenter vid Arenberga sedan 1946, 1954 köpte man även marken vid monumentet. Föreningen omfattar Odensala och Husby-Ärlinghundra socknar.

brobygget_2024

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

Kulturnyheter En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Kulturnyheter Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

fritidsbanken_helsida
connys_helsida

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

fritidsbanken_outsider
connys
klara_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
brobygget_outsider
pantamera_out