vinter_pan
Under våren kan du sen en utställning om Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygd. Här ett flygfoto över Tingvalla 1966Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museum
Östra delen av Märsta 1949Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museum

Hembygdsförening ställer ut på länsmuseet

Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygdsförening kommer att visas upp på Stockholms läns museum under perioden 1 mars-22:a maj.

centrum_artikel_host

Som ett led i att uppmärksamma Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsfirande kommer fyra hembygdsföreningar i Stockholms län att visas upp på Stockholms läns museum i Sickla. Den tredje delen av Situation Hembygd uppmärksammar fyra hembygdsföreningar i länet, bland dessa Husby-Ärlinghundra-Märsta som kommer visa upp vår hembygdshistoria för besökarna. Hur föreningarna arbetar idag och hur framtiden ser ut. Hembygdsrörelsen växte fram under tidigt 1900-tal som en reaktion mot urbaniseringen och den stora emigrationen från Sverige. Hembygdsföreningarna arbetar mycket kring plats, identitet och minnen. Utställningen pågår fram till 22:a maj i Dieselverkstaden i Sickla köpkvarter.

Bildades 1952
Husby-Ärlinghundra Hembygds och Fornminnesföreningen bildades 1952 och håller till i en av landets äldsta folkskolor (Husby skola), byggd 1697. Föreningen visar bland annat upp sin utställning kring Systembetong (Olsson & Skarne) i Märsta och porträtt av ”betonggubbar”. Föreningens uppgift var vårda Karolinermonumenter vid Arenberga sedan 1946, 1954 köpte man även marken vid monumentet. Föreningen omfattar Odensala och Husby-Ärlinghundra socknar.

storemore_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

wenngarn_jul_helsida
vinter_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

pantamera_avc_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

connys_helsida
ica_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

slottsby_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

joes-helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

centrum_host_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

defacto_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ica_outsider
slottsby_outsider
vinter_outsider
wnngarn_jul_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
storemore_out
swedol_outsider
joes_outsider
connys