valstadagen_pan
Under våren kan du sen en utställning om Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygd. Här ett flygfoto över Tingvalla 1966Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museum
Östra delen av Märsta 1949Foto: Ahrenbergsflyg/Stockholms läns museum

Hembygdsförening ställer ut på länsmuseet

Husby-Ärlinghundra-Märsta Hembygdsförening kommer att visas upp på Stockholms läns museum under perioden 1 mars-22:a maj.

centrum_artikel_host

Som ett led i att uppmärksamma Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsfirande kommer fyra hembygdsföreningar i Stockholms län att visas upp på Stockholms läns museum i Sickla. Den tredje delen av Situation Hembygd uppmärksammar fyra hembygdsföreningar i länet, bland dessa Husby-Ärlinghundra-Märsta som kommer visa upp vår hembygdshistoria för besökarna. Hur föreningarna arbetar idag och hur framtiden ser ut. Hembygdsrörelsen växte fram under tidigt 1900-tal som en reaktion mot urbaniseringen och den stora emigrationen från Sverige. Hembygdsföreningarna arbetar mycket kring plats, identitet och minnen. Utställningen pågår fram till 22:a maj i Dieselverkstaden i Sickla köpkvarter.

Bildades 1952
Husby-Ärlinghundra Hembygds och Fornminnesföreningen bildades 1952 och håller till i en av landets äldsta folkskolor (Husby skola), byggd 1697. Föreningen visar bland annat upp sin utställning kring Systembetong (Olsson & Skarne) i Märsta och porträtt av ”betonggubbar”. Föreningens uppgift var vårda Karolinermonumenter vid Arenberga sedan 1946, 1954 köpte man även marken vid monumentet. Föreningen omfattar Odensala och Husby-Ärlinghundra socknar.

nrh_sigtuna
ica_helsida

ADAAM vann en Grammis

Nöjesnyheter Under onsdagskvällen hölls Grammisgalan, den årliga musikprisutdelningen som hyllar det bästa inom svensk musik. Bland de vinnarna fanns Märstaartisten ADAAM, som tillsammans med Loam var nominerad för låten "Fakka ur".

mp_helsida

Brännplattan Open gör comeback

Nöjesnyheter Efter två års uppehåll på grund av pandemin är Brännplattan Open brännbollsturnering tillbaka i Sigtuna kommun. Evenemanget, som syftar till att utse kommunens bästa brännbollslag, kommer att hållas lördagen den 3 juni på Vikingafältet i Märsta.

valstadagen

Sigtuna stad firar Valborg med traditionell sång och brasa

Nöjesnyheter Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.

Nu finns samtidsbilder från kommunen

Kulturnyheter Stockholms läns museum har lanserat 10 000 bilder från länsbor i ett samtidsalbum: - Jätteroligt att vi nu har nått 10 000 fotografier i Samtidsbild. De uppladdade fotografierna en unik bild av det samtida livet och vardagen i vårt län som bidrar till vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Annelie Kurttila.

elon_helsida

Kulturpriset och Årets ungdomsledare utsedda

Kulturnyheter Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun har nyligen beslutat om vilka som kommer att ta emot Kulturpriset och Årets ungdomsledare för år 2022. Priset delas ut till personer som utfört intressefyllt och framgångsrikt arbete inom kulturella eller idrottsliga områden i kommunen.

pantamera_avc_helsida

Wetzig släpper barnbok efter tre års arbete

Kulturnyheter Efter tre års hårt arbete är det äntligen dags för Anna-Karin Wetzig att släppa sin första barnbok, Årstider. Boken är en lekfull inbjudan till att reflektera över skillnader i månader och årstider, och riktar sig till barn mellan 2 och 6 år.

Spred påskglädje i Valsta

Kulturnyheter Ungdomsstyrelsen och Söndagsskolagruppen arrangerade påskhälsning och överraskning för barnen i S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrkan i Märsta, med syfte att sprida glädje och påminna om påskens betydelse.

defacto_helsida

FunkisFiket invigdes

Nöjesnyheter Förra veckan invigdes FunkisFiket i Träffpunkten, en plats där personer med funktionsvariationer kan träffas en kväll i veckan.

connys_helsida
centrum_host_helsida
joes-helsida
Wenngarns_cafe_helsida

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_outsider_host
connys
nrh
ica_outsider
joes_outsider
student_outsider
valstadagen_outsider
wenngarn_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
mp_outsider