vinter_pan
Foto: Daniel Iskander

Vi vill se solceller på Sigtunahems tak!

Vi går mot ljusare tider. Bokstavligen genom att varje dag blir lite längre, men också genom att det finns praktiska lösningar på ett av mänsklighetens stora utmaningar – klimatet.

centrum_artikel_host

Solceller förmår producera elektricitet bara genom det ljus som solen skickar emot oss varje dag. Ibland lite mer och ibland lite mindre. Varje dag sätts det upp en miljon solpaneler globalt och även i Sverige ökar användningen snabbt. I flera länder börjar solenergin bli en betydande del av energiförsörjningen.

I Sverige ökade den installerade mängden med 50 procent 2017 och troligen lika mycket 2018, detta från en låg nivå så det är en lång väg innan vi är på samma nivå som exempelvis Tyskland.

I Sigtuna börjar solpaneler också bli allt vanligare. Ideella föreningen Sigtuna Solkraft arrangerade Run for Sun i september då vi sprang en 5 kilometersrunda i Hällsbo och tittade på 10 anläggningar inklusive den på Prästängshallen. Vi tycker att det är kul att det äntligen börjar ta fart i Sigtuna.

Det är på tiden. 2017 låg Sigtuna på 149:e plats i Solcellstoppen, en ranking av Sveriges 290 kommuner. Vi inom Sigtuna Solkraft tycker att vi borde ligga i topp 10.

Sigtuna Kommun har på sistone byggt solceller på ett flertal byggnader vilket är glädjande, både ur klimatperspektiv men också ur ett ekonomiskt perspektiv då man i allmänhet räknar med att solceller betalar sig på 10-15 år och därefter har man gratis el i många år, minst 10-15 år.

En viktig aktör i Sigtuna, kommunägda Sigtunahem, ligger förvånansvärt lågt vad gäller solceller. Det enda projekt vi känner till där solpaneler ska installeras är i Sigtuna Stadsängar. Glädjande men det borde ju vara en självklarhet i varje projekt, men även på existerande hus. Sigtunahem skriver i sin miljö- och kvalitetspolicy att de vill:

  • stimulera miljömedvetenheten såväl internt som hos våra hyresgäster, kunder och leverantörer
  • ha låg energiförbrukning
  • välja material, konstruktioner och kemikalier utifrån ett livscykelperspektiv
    Samtliga dessa områden talar för att installera solceller.
    Sigtunahem – vad väntar ni på?

Jens Johansson, Ideella föreningen Sigtuna Solkraft

Svar från SigtunaHem:
Hej Jens,

Vi väntar inte, vi agerar. Och försöker att dra vårt strå till stacken för att skapa ett hållbart samhälle.  När det gäller nyproduktion så kommer såväl kvarteret Silverskatten i Sigtuna stadsängar och Kulturtorget i Märsta centrum att ha solceller installerade på taken.

Vi har avvaktat teknik- och prisutveckling men under 2019 pågår ett utredningsarbete där vi tittar på i vilken omfattning vi också skulle kunna installera solpaneler på fastigheter i vårt befintliga bestånd.
Solenergi är en beståndsdel i vårt hållbarhetsarbete. Det finns flera andra fronter vi arbetar på. Vi satsar på värmepumpsteknik där värmekällan är berg, vatten eller luft – miljövänliga sätt att ta vara på energi från solen som också hjälper oss att minska energiförbrukningen.

SigtunaHem äger ett eget vindkraftverk, vi köper in eldrivna arbetsfordon och ställer höga miljömässiga krav såväl när vi bygger nytt som när vi renoverar äldre hus.
Vi tycker att det är glädjande att fler är lika engagerade i hållbarhetsfrågor som vi.

  • Bertil Hallbäck
    Fastighetschef SigtunaHem
defacto_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
storemore_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

vinter_helsida
slottsby_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

ica_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

joes-helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

nrh_sigtuna

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

oppethus_dec

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

connys_helsida

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
pantamera_out
oppethus_out
joes_outsider
swedol_outsider
slottsby_outsider
ica_outsider
nrh
centrum_outsider_host
vinter_outsider
storemore_out
connys