Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförandeFoto: Jamshid Jamshidi

Vi ska öka kvaliteten i välfärdstjänsterna

Den styrande Alliansmajoriteten genomför en rad reformer som i grunden handlar om tre saker. Att öka kvaliteten i välfärdstjänsterna, att öka valfriheten för invånarna och att förvalta skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt genom att sänka våra idag mycket höga kostnader.

Först ut är hemtjänsten. Anledningen att vi börjar där är enkel. Den kommunalt utförda hemtjänsten har länge hamnat bland de sämsta i hela Sverige när brukarna själva fått tycka till om kvaliteten. SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) öppna jämförelser är entydiga. Samtidigt har vi kostnader som är upp till 25% högre än jämförbara kommuner i vår närhet med liknande demografi. Kommunens monopol gör dessutom att de många brukare som är missnöjda inte kan välja annan leverantör. Det här vill vi ändra på.

Socialdemokraterna framför högljudd och felaktigt underbyggd kritik som, såvitt jag förstår, följer två huvudspår.

Det första är att man av ”principiella skäl” är emot att lägga ut hemtjänsten på externa utförare. Man vill att kommunen ska ha monopol oavsett om kvaliteten är mindre bra och kostnaderna högre än i kommuner med externa leverantörer. Jag har ingenting emot ideologiska skäl, det har man rätt att ha. Men när det medför låg kvalitet och höga kostnader för invånarna är det fel.

Det andra huvudspåret går på linjen att reformen bygger på ”lösa grunder”. Det är totalt felaktigt! Under mina 17 år i lokalpolitiken har jag aldrig sett en reform som varit så genomarbetad innan genomförandet. Beslutet bygger på omfattande arbete, lett av en välrenommerad konsultfirma som framgångsrikt genomfört samma reform i andra kommuner. Flera dialoger i form av work-shops, djupintervjuer och samtal har genomförts. En ordentlig benchmark mot andra kommuner har gjorts och resultatet har varit entydigt – för att komma till rätta med den djupt liggande problematiken inom vår kommunala hemtjänst måste vi få in externa utförare. De många andra kommuner som gjort detta före oss har varit mycket lyckosamma. Även den förvaltning som idag ansvarar för hemtjänsten delar detta synsätt.

Det är en mycket omfattande reform och det kommer säkert uppstå situationer där allt inte går som på räls. Men det är vägen framåt för att kommuninvånarna ska få den högkvalitativa service de förtjänar.

När Alliansmajoriteten nu driver igenom reformer gör vi det baserat på fakta och väl genomarbetade underlag. Sigtuna är inte längre Vilda Vä(N)stern, vi tar varje dag stora steg mot ordning och reda och en ansvarsfull hantering av skattebetalarnas pengar.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening