Marie Axelsson

Replik: Valsta är alltid i vårt fokus!

Jag förstår besvikelsen över det uteblivna midsommarfirandet i Valsta men den insändaren kräver sitt tydliga svar. I Valsta finns många föreningar och organisationer som skulle kunna gå ihop och skapa ett midsommarfirande för alla boende i stadsdelen.

Tyvärr togs inga sådana initiativ varken i år eller förra året. Att skylla på att Sigtuna kommun inte tar sitt ansvar i frågan är ogenomtänkt. Initiativet måste och ska komma från dem som bor och verkar i området. Midsommararrangemang är inte ett kommunalt ansvar men kommunen stödjer däremot gärna arrangörerna.

Fråga exempelvis Rosersbergs IK som ansvarar för firandet i Rosersberg eller Hembygdsföreningen i Sigtuna och Märsta folkdansgille hur de ser på saken. De sköter sina arrangemang år efter år. De ansöker och får ett ekonomiskt föreningsbidrag från kommunen men genomför till största delen arrangemangen helt på eget initiativ och med ideella krafter.

Från Kultur- och fritidsförvaltningen erbjöds, precis som också påpekas i insändaren, ett ekonomiskt stöd även till Valsta Steninge Stadsdelsförening för att kunna genomföra ett midsommarfirande i Valsta. Nu har Valsta Steninge Stadsdelsförening, som tidigare varit högst delaktiga i midsommarfirandet i Valsta, ett helt år på sig att planera och genomföra ett arrangemang nästa år. Jag hoppas att de också kontaktar fler föreningar för att få till ett bra samarbete kring arrangemanget.

Tryggheten prioriteras alltid!
När det gäller trygghetsfrågan så står den alltid högt upp på den politiska dagordningen. Meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar är en viktig del i det hela. Jag har personligen haft möte med Polisen och påpekat behovet av deras närvaro i Sigtuna kommun, och främst i Valsta och centrala Märsta. Polisen är en statlig myndighet som vi kommunpolitiker inte kan styra över, det känner nog de flesta invånare till.

Men vi kan aldrig ge upp! Genom god dialog med Polisen har vi just nu en högre polisiär närvaro i vår kommun än tidigare och det är ett viktigt steg på vägen. Vi fortsätter våra samtal med polisen och under tiden gör vi väldigt många bra insatser från kommunens håll också. I Valsta har de nya centrumägarna och kommunen nyligen ansökt om ett utökat ordningsvaktsområde för att öka den faktiska och upplevda tryggheten.

Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med många projekt i Valsta. Ett tidsbegränsat projekt var mötesplatsen Valsta 195 vilken finansierades fullt ut med statsbidrag. Projekttiden tog slut i juni och därför ligger nu projektet på is. Jag hoppas att vi kan starta upp en liknande verksamhet igen eftersom den fungerade så bra. Andra projekt som Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med är Valstafestivalen på nationaldagen den 6:e juni, skördefesten i september, mängder med mindre arrangemang främst i Valsta.

The Week som är ett arrangemang vid Midgårdsbadet för ungdomar sista veckan på sommarlovet, Brobygget by night på fredag- och lördagskvällar i Vikingahallen, Brobygget sommarlek, som är ett helt nytt koncept för i år, tillsammans med bland annat Sigtunahem.

Hyresgästföreningen upplåter sina lokaler till detta i några bostadsområden och hittills i sommar är Sommarleken på Frejgatan i Valsta det mest välbesökta. Fler lovarrangemang genomförs under året – allt detta i samarbete och samverkan med föreningsliv och organisationer.

  • Marie Axelsson (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Sigtuna kommun

 

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening