Olov Holst (M) och Gill Brodin (C), ordförande i LandsbygdsrådetFoto: Montage märsta.nu/Foto: Sigtuna kommun

Oseriöst av Socialdemokraterna

Landsbygdsrådet har inte haft några möten under 2019. Skälet är att samtliga våra forum för medborgardialog är under översyn i syfte att förändras och förbättras. Att detta arbete har tagit för lång tid kan jag till viss del hålla med om och jag hade förstått om oppositionens kritik riktat in sig på just detta. Nu väljer man dock en annan vinkling.

Socialdemokraterna väljer alltså istället att kritisera ansvarig politikers arvode baserat på att det inte genomförts några möten. Det är fel ur såväl ett historiskt, faktiskt som principiellt perspektiv och visar tyvärr på djup okunskap eller i värsta fall oseriositet från oppositionen.

För det första – arvodet är inte kopplat till hur många möten som genomförs, utan hur mycket arbete som läggs ner. Under året har avsevärt arbete lagts ner på att hitta nya former för Landsbygdsrådet och våra andra forum för medborgardialog. I detta arbete har ordförande i Landsbygdsrådet varit central.

För det andra – majoriteten och oppositionen har varsin pott pengar att fördela till de förtroendevalda som utför politiskt arbete. Detta är fastställt i kommunfullmäktige och samtliga partier står bakom arvodesreglementet. Hur potterna fördelas inom respektive gruppering är traditionellt ingenting den andra grupperingen lägger sig i. Marie Axelsson vill nu ändra på detta genom att ge sig in och kritisera ett enskilt arvode. Är det rätt fokus – ska vi börja granska varandras arbetsinsatser i detalj? Hur kommer S klara det isåfall?

För det tredje – på kommunstyrelsens senaste möte lämnade Axelsson in ett s.k. initiativärende där man bland annat kräver att ordförande i Landsbygdsrådet ska lämna tillbaka sitt arvode. Skrivelsen innehöll också följande formulering: ”Majoriteten har traditionellt vinnlagt sig om att skatte­betalarna ska kunna anse de fasta ordförandearvodena som rimliga i förhållande till den erforderliga arbets­insatsen från ordförandens sida.”

Ett uppseendeväckande uttalande och man kan tycka att Marie Axelsson borde ha bättre koll på sin egen historik innan hon uttalar sig på det sättet. Det finns flera exempel på att det hon kallar ”traditionellt” långt ifrån uppfylldes när S styrde. Låt mig ta ett exempel. Under förra mandatperioden när S styrde, hade ordförande i Barn- och ungdomsnämnden (då som nu liberal) ett arvode på ca 275 000 kr/år. Vice ordförande, socialdemokrat, hade ett arvode på hela 300 000 kr/år. Baserat på Axelssons uttalande i kommunstyrelsen måste vi dra slutsatsen att vice ordförande alltså lade ner mer arbete på nämnden än ordförande. Eller hur menar Axelsson?

Sigtuna kommun förtjänar en påläst, aktiv och framför allt ärlig opposition som kritiskt granskar majoriteten och de för invånarna viktiga frågorna. Men det nuvarande opposition ägnar sig åt är inget annat än populistiska och felaktigt grundade utspel som mest framstår som desperat pajkastning. Det beklagar jag djupt.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Debatt Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Debatt David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Debatt Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Debatt Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Debatt I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Debatt Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Debatt Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Debatt Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Debatt Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

Debatt I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Debatt Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Debatt Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Debatt Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening