Ymers äldreboendeFoto: Daniel Iskander

Nödvändiga förändringar för ökad kvalitet

Just nu görs stora förändringar i hela den kommunala organisationen, inte bara inom äldreomsorgen. Förändringarna görs för att vi ska kunna uppfylla vår primära uppgift; att leverera välfärdstjänster av hög kvalitet.

Femton års socialdemokratiskt styre med kraftiga ekonomiska förluster har försatt kommunen i en mycket svår ekonomisk situation. År efter år tvingades S-styret sälja mark för att klara av att betala löner till bland annat de anställda inom äldreomsorgen. Man byggde upp en organisation man helt enkelt inte hade råd med. Samtidigt rankades Sigtuna i botten av Sveriges kommuner när det gällde kvaliteten. Trots detta gjorde Socialdemokraterna under alla år vid makten inte ett enda seriöst försök att förändra verksamheterna för att komma till rätta med problemen. Det är det vi gör nu.

Men som alltid vid förändringar finns det några som reagerar negativt och misstänksamt. Inte sällan finns det politiska motiv bakom reaktionerna.

I samband med de aktuella förändringarna inom äldreomsorgen har såväl osann ryktesspridning som spekulativa insändare och artiklar förekommit. Uttalanden om besparingar på såväl toalettpapper som mat är rena påhitten. Detta har tyvärr skapat en oro som inte hade behövt uppstå. Att boendevärdarna kommer tas bort stämmer däremot. Det betyder dock inte att aktiviteterna för de äldre tas bort, de kvarstår men organiseras på annat sätt. En förändring som för övrigt redan genomförts på Ymers äldreboende och fallit väl ut. Varför det då inte skulle fungera på andra äldreboenden är svårt att förstå.

Vi ser nu till helheten och skapar förbättringar för de äldre på flera plan. Omorganisationen inom särskilda boenden öppnar upp för nytänkande och innovation. Ett gott exempel är den certifiering som Ymer har genomgått och som vi planerar införa på andra särskilda boenden. Certifieringen ger högre kvalitet och framförallt mer likriktad vård och omsorg. Omorganisationen ger också jämnare personaltäthet på våra boenden. En personaltäthet som även fortsatt är bra i jämförelse med andra kommuner.

Alla tycker som sagt inte om förändring. Men de förändringar vi nu gör är nödvändiga och syftar till att öka kvaliteten i äldreomsorgen, inte sänka den. Och trots det dystra utgångsläget ökade vi äldreomsorgens budget med 22,5 miljoner kronor för 2019. Vi minskar den alltså inte som vissa försöker göra gällande.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Karsten Bjärbo, ordförande i äldre- och omsorgsnämnden (KD)
  • Josefin Brodd, vice ordförande i äldre- och omsorgsnämnden (M)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening