socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Arkivbild/märsta.nu

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

centrum_artikel_host

I Sigtuna kommun fanns det områden där valdeltagandet var så lågt som 53% vid förra valet. Alla partier är överens om att det är viktigt för demokratin att få så många kommuninvånare som möjligt att använda sin rösträtt, därför är detta beslut märkligt på flera sätt. I beslutet gör den moderatledda koalitionen en ändring i den redan fastställda Verksamhetsplanen för 2018. Följden av beslutet är att kommunens kommunikationsavdelning nu istället ska göra särskilda informationsinsatser. Något som kommunledningen hittills inte kunnat specificera mer än så.
Kostnaden för att anställa demokratiambassadörer skulle ha varit 300 000 kronor, en summa som i sammanhanget får anses som liten för den stora demokratiinsats som detta skulle ha varit. Pengarna överförs nu till kommunikationsavdelningen. Men vad pengarna ska användas till är alltså oklart.

Malmö, Göteborg och Botkyrka har alla haft positiva resultat med demokratiambassadörer vid tidigare val, speciellt gällande förstagångsväljare och invandrare. Demokratiutredningen 2016 visar att kommuners satsningar på att anställa demokratiambassadörer har varit framgångsrika och att det därför är eftersträvansvärt att fortsätta satsa på.

Vi anser att demokratiambassadörer är en beprövad metod som skulle fungera för att öka valdeltagandet i Sigtuna kommun. Detta är ett av flera beslut där den moderatledda kommunledningen ignorerar konsekvenserna för de vanliga invånarna i Sigtuna kommun.

  • Marie Axelsson, (S) gruppledare i kommunfullmäktige
  • Niklas Andersson, (V) ordförande

Svar från Regnbågskoalitionen

Det är riktigt att Sigtuna kommun planerade anställa demokratiambassadörer med uppgift att få fler kommuninvånare att gå och rösta i valet i höst. Det är också korrekt att vissa områden i Sigtuna kommun har mycket lågt valdeltagande och att kommunen bör bidra till stärkt demokrati och ökad delaktighet.

Den nya koalitionen i Sigtuna kommun arbetar med transparens och öppenhet som ledord och anser att en av våra viktigaste uppgifter är att invånarna dagligen känner delaktighet och att de har goda möjligheter till dialog med kommunens förtroendevalda.

Det måste vara de politiska partierna som förmår opinionsbilda så att invånarna känner sig manade att gå till vallokalerna. Det är vi som ska stå för den inspirationen och inte kommunen. Och för detta krävs en balanserad debatt med sympatiskt tonläge.

Projektet med kommunala demokratiambassadörer hotade tyvärr att motverka detta, då deras objektivitet inte går att säkerställa.

När rekryteringen satte igång nåddes vi nämligen av oroväckande uppgifter att ett av de politiska partierna i kommunen såg demokratiambassadörerna som en möjlighet att iklädd kommunjacka påverka väljarna i en viss partipolitisk riktning. Ett partis sympatisörer hade enligt uppgifterna långt gångna planer på att infiltrera ambassadörsorganisationen genom att anmäla sig som frivilliga ambassadörer. Dessa rykten kom från flera välunderrättade och av varandra oberoende källor.

Efter vad som hänt i den här kommunen de senaste åren vare sig ville, eller vågade vi, ta risken att valrörelsen skulle komma att handla om fortsatt mygel och korruption.

Vi kunde inte få några som helst garantier att demokratiambassadörerna skulle agera neutralt vid sina möten med väljarna som naturligtvis skulle börja ställa frågor om politik.

Därför tvingades vi tänka om.

Det är nu 142 dagar till valet och relativt gott om tid att hitta andra, mer lämpliga metoder för att stärka demokratin och öka delaktigheten. En fullständig plan kommer presenteras inom kort.

Att just socialdemokraterna högljutt opponerar sig mot beslutet talar kanske sitt tydliga språk och det tål även att påpekas att samtliga tre kommuner som nämns som ”goda” exempel är S-styrda.

  • Olov Holst (M), Lars Björling (SfS), Karsten Bjärbo (KD), Gill Brodin (C), Pernilla Bergqvist (L), Karolina Windefalk (MP)
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

centrum_host_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

connys_helsida
forstamaj_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

mp_helsida_eu

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

eldsjal2024_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

pantamera_avc_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
pantamera_out
connys
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider