Karolina Windefalk, Niklas Andersson och Marie Axelsson

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

I den moderatledda kommunledningens budget kan man läsa följande;
”En Agenda 2030-beredning har inrättats som ett forum för den politiska ledningen under kommunstyrelsen och består av ordföranden i kommunens samtliga nämnder.”

Det framgår med extra tydlighet att samtliga oppositionspartier exkluderas
från att ingå i Agenda 2030-beredningen. Vi ställs helt utanför det viktiga strategiska miljöarbetet och vi ställer oss därför frågan;

– På vilket sätt kan Agenda 2030-beredningen anses vara ett hållbart forum över tid, och över mandatperioder, då inte samtliga partier finns representerade redan från början? Svaret är enkelt, det är det inte!

Eftersom Agenda 2030-beredningen täcker flera kommunala nämnder och ligger direkt under kommunstyrelsen ställer vi vår fråga även till kommunstyrelsens ordförande Olov Holst från Moderaterna.

Vi anser att det är oseriöst av den moderatledda kommunledningen att skapa en Agenda 2030-beredning där man samtidigt utesluter oppositionspartierna i en fråga som utan tvekan berör samtliga kommuninvånare.

Miljön kan inte vänta, där måste vi alla, oavsett partifärg, hjälpas åt att ta ansvar. Vi oppositionspartier vill vara med och bidra till Sigtuna kommuns miljöarbete.

  • Marie Axelsson, oppositionsråd, Socialdemokraterna
  • Karolina Windefalk, gruppledare Miljöpartiet
  • Niklas Andersson, gruppledare Vänsterpartiet

Svar från Olov Holst (M):

Oppositionspartierna oroar sig i onödan. De kommer vara fullt delaktiga i alla beslut som rör Agenda 2030-frågor. Den beredning de nu ondgör sig över att de inte är med i, är just bara en beredning som inte fattar några beslut. Här förbereds ärenden som sedan ska upp i nämnder, styrelser och fullmäktige för beslut och i dessa instanser hoppas jag att oppositionen tänker fortsätta delta. Dessutom verkar inte oppositionen ha förstått att Agenda 2030 rör mycket mer än bara miljö och klimat.

Att ha beredningar som bara är öppna för den styrande majoriteten är inte konstigt alls. Det har tidigare kommunledningar haft och det har även den nuvarande kommunledningen inom flera andra områden. Att oppositionen nu ondgör sig över just Agenda 2030-beredningen är svårt att förstå. Men det är också en av orsakerna till att vi, initialt, valt formatet ren majoritetsberedning.

När den nuvarande oppositionen styrde kommunen gjorde de vid minst två tillfällen försök att ta sig an de viktiga klimat- och miljöfrågorna genom att skapa särskilda organ för detta. Båda misslyckades å det grövsta. Man åstadkom lite eller ingenting alls förutom populistisk symbolpolitik. Viktiga faktorer för dessa misslyckanden var brist på tydliga målsättningar, fokus på symbolfrågor och kraftig politisering.

Den nuvarande moderatledda kommunledningen har mycket större ambitioner med Agenda 2030-beredningen. Beredningen har inrättats med den här sammansättningen för att i ett första steg implementera Agenda 2030 i kommunens samtliga verksamheter och sätta rutiner utan att fastna i utdragna politiska diskussioner. Tanken är att 2020 är ett förberedelseår och att vi därefter ser över sammansättningen och upplägget. Här är det mycket möjligt att formerna för beredningen ändras till att även innefatta oppositionen. Men det bygger naturligtvis på att oppositionen visar upp en konstruktiv vilja att bidra och inte bara motarbeta.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening