centrum_panorama_hostshopping
Foto: Hyresgästföreningen

Vi behöver nytt styre i Sigtuna kommun – det blir alltmer uppenbart!

Den 31 augusti går Olov Holst till angrepp på mig personligen och på Hyresgästföreningen. Personligen tycker jag att en person som är kommunstyrelsens ordförande inte ska ägna sig åt personangrepp i media. Det är verkligen ett lågvattenmärke!

centrum_artikel_host

Ännu en gång stämplar Olov Holst mig som Socialdemokrat, utan att alls veta vad jag röstar på. Och oavsett vad jag röstar på så har det inget med saken att göra, diskutera i stället sakfrågan, i detta fall bostadspolitiken. Jag beskylls för att driva en bostadspolitik baserad på ideologi, utan att se till helheten.

Låt mig då klargöra att jag och HGF verkligen arbetar för helheten, men att vårt mandat är att företräda hyresgäster. Det vill säga på samma sätt som att en villaförening företräder villaägarna. Och det kan de göra utan att för den skull få en partistämpel. Det är också så det ska vara, man måste kunna stå utanför partipolitiken men ändå ha en åsikt i en specifik sakfråga.

Det skulle vara bra om politiker kunde förstå denna skillnad. Men det är inte första gången i mitt liv som någon, när argumenten tryter, sagt att då är du ju …… och detta innan jag ens själv hade klart för mig vad olika partier hade för program.

Det är en viktig skillnad mellan Olov Holst och mig, jag är beredd att lyssna på alla men OH stänger dörren till HGF. Är det en klok väg att gå? Jag tycker inte det, för att utvecklas måste man kunna lyssna på alla. Det motsatta blir att man stelnar i sin form och förlorar förmågan att tänka nytt. Olov Holst lyssnar inte på oss i HGF, han säger till och med offentligt att hyresgäster är ett problem. Jag tycker att en politiker i den ställningen ska arbeta för alla kommuninnevånare. Men tydligen har jag fel, i alla fall i vår kommun.

Vi i Hyresgästföreningen är inte emot villor eller bostadsrätter. Vi försöker se till vilka behov som finns i samhället, och det är svårt att blunda för det faktum att ca 15-20000 står i kö för en hyresrätt i Sigtuna kommun. Trots det säger vi inte nej till byggande av villor och bostadsrätter, men vi är helt emot att dra ner byggandet av hyresrätter till i princip noll. Det speglar inte på något sätt efterfrågan, apropå detta med att se till helheten som Olov Holst framhåller att han gör.

Även villaägare och bostadsrättsinnehavare kan komma i en situation då man behöver en hyresrätt, det skulle inte skada om man tänkte på det. Barnen ska flytta hemifrån, livspartnern dör eller det blir skilsmässa för att nämna några exempel. Kanske även Olov Holst kan hamna i den situationen, vem vet, livet är fullt med överraskningar.

Och så detta att HGF skulle vara en del i den Socialdemokratiska kampanjorganisationen. Mitt svar på det är att vi är en partipolitiskt obunden organisation men vi är aktiva i bostadspolitiska frågor. Och som bekant så är bostadspolitiken bara en del i ett partis program. En oftast alldeles för liten del med tanke på hur viktigt det är att ha en bostad.

Det påstås att hyresrätterna är roten till problemen i samhället, det är en grov förenkling. Det är bristen på bostäder och åtföljande trångboddhet som skapar problem. Det behövs fler bostäder, som folk har råd med, så att de inte behöver tränga ihop sig i alldeles för små bostäder.
Barnen behöver utrymme för att göra sina läxor och där de kan umgås med sina kompisar.

Istället hänvisas de till gator och torg, vilket tenderar till att skapar problem. Så välkommen Olov Holst att se helheten. Olov Holst påstår att det ensidigt byggts hyresrätter, tittar man i kommunens egen statistik så ser man att det är en grov överdrift.

Och ännu en gång, personangrepp borde Olov Holst sluta med, det slår bara tillbaka.

  • Hans Törnqvist, Hyresgästföreningen i Sigtuna kommun

Här kan du läsa Olov Holsts replik om bostadspolitiken

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

connys_helsida

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

centrum_host_helsida

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

brobygget_2024

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

pantamera_avc_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

fritidsbanken_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

fritidsbanken_outsider
klara_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys
centrum_outsider_host
brobygget_outsider