centrum_panorama_hostshopping
Foto: Hyresgästföreningen

Vi behöver nytt styre i Sigtuna kommun – det blir alltmer uppenbart!

Den 31 augusti går Olov Holst till angrepp på mig personligen och på Hyresgästföreningen. Personligen tycker jag att en person som är kommunstyrelsens ordförande inte ska ägna sig åt personangrepp i media. Det är verkligen ett lågvattenmärke!

centrum_artikel_host

Ännu en gång stämplar Olov Holst mig som Socialdemokrat, utan att alls veta vad jag röstar på. Och oavsett vad jag röstar på så har det inget med saken att göra, diskutera i stället sakfrågan, i detta fall bostadspolitiken. Jag beskylls för att driva en bostadspolitik baserad på ideologi, utan att se till helheten.

Låt mig då klargöra att jag och HGF verkligen arbetar för helheten, men att vårt mandat är att företräda hyresgäster. Det vill säga på samma sätt som att en villaförening företräder villaägarna. Och det kan de göra utan att för den skull få en partistämpel. Det är också så det ska vara, man måste kunna stå utanför partipolitiken men ändå ha en åsikt i en specifik sakfråga.

Det skulle vara bra om politiker kunde förstå denna skillnad. Men det är inte första gången i mitt liv som någon, när argumenten tryter, sagt att då är du ju …… och detta innan jag ens själv hade klart för mig vad olika partier hade för program.

Det är en viktig skillnad mellan Olov Holst och mig, jag är beredd att lyssna på alla men OH stänger dörren till HGF. Är det en klok väg att gå? Jag tycker inte det, för att utvecklas måste man kunna lyssna på alla. Det motsatta blir att man stelnar i sin form och förlorar förmågan att tänka nytt. Olov Holst lyssnar inte på oss i HGF, han säger till och med offentligt att hyresgäster är ett problem. Jag tycker att en politiker i den ställningen ska arbeta för alla kommuninnevånare. Men tydligen har jag fel, i alla fall i vår kommun.

Vi i Hyresgästföreningen är inte emot villor eller bostadsrätter. Vi försöker se till vilka behov som finns i samhället, och det är svårt att blunda för det faktum att ca 15-20000 står i kö för en hyresrätt i Sigtuna kommun. Trots det säger vi inte nej till byggande av villor och bostadsrätter, men vi är helt emot att dra ner byggandet av hyresrätter till i princip noll. Det speglar inte på något sätt efterfrågan, apropå detta med att se till helheten som Olov Holst framhåller att han gör.

Även villaägare och bostadsrättsinnehavare kan komma i en situation då man behöver en hyresrätt, det skulle inte skada om man tänkte på det. Barnen ska flytta hemifrån, livspartnern dör eller det blir skilsmässa för att nämna några exempel. Kanske även Olov Holst kan hamna i den situationen, vem vet, livet är fullt med överraskningar.

Och så detta att HGF skulle vara en del i den Socialdemokratiska kampanjorganisationen. Mitt svar på det är att vi är en partipolitiskt obunden organisation men vi är aktiva i bostadspolitiska frågor. Och som bekant så är bostadspolitiken bara en del i ett partis program. En oftast alldeles för liten del med tanke på hur viktigt det är att ha en bostad.

Det påstås att hyresrätterna är roten till problemen i samhället, det är en grov förenkling. Det är bristen på bostäder och åtföljande trångboddhet som skapar problem. Det behövs fler bostäder, som folk har råd med, så att de inte behöver tränga ihop sig i alldeles för små bostäder.
Barnen behöver utrymme för att göra sina läxor och där de kan umgås med sina kompisar.

Istället hänvisas de till gator och torg, vilket tenderar till att skapar problem. Så välkommen Olov Holst att se helheten. Olov Holst påstår att det ensidigt byggts hyresrätter, tittar man i kommunens egen statistik så ser man att det är en grov överdrift.

Och ännu en gång, personangrepp borde Olov Holst sluta med, det slår bara tillbaka.

  • Hans Törnqvist, Hyresgästföreningen i Sigtuna kommun

Här kan du läsa Olov Holsts replik om bostadspolitiken

Januari brukar kallas årets fattigaste månad

Debatt Just nu befinner vi oss i decenniets fattigaste månad med höga priser på el, bränsle och mat. Det i kombination med stigande räntor och hyror, gör det svårt för folk att få ihop vardagsekonomin.

connys_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Debatt Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Debatt Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

centrum_host_helsida
hamnplanen

repliken: Hamnplanen ska bli välkomnande med folkliv

Debatt I sedvanligt spetsiga och nedlåtande tonläge kritiserar Ole Skarin kommunledningens arbete med att fräscha upp de centrala delarna av Sigtuna stad. Nu gäller det den planerade restaurangverksamheten på Hamnplan.

pantamera_avc_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Debatt Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

oppethus_helsida_2023

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Debatt Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

defacto_helsida
moderat_pan_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Debatt Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Debatt Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

humbacken_helsida

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Debatt En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Debatt Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Debatt Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Debatt Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Debatt I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Debatt I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Debatt När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

valet2022

Liberal politik botar vården

Debatt Sjukvården fångar upp oss när livet går sönder. Med Liberalerna får du långsiktiga satsningar på goda arbetsvillkor, nära vård och fler vårdplatser.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
oppethus_agy_2023_outsider
connys
centrum_outsider_host
humbacken_outsider