moderat_pan_nov
Tove BjörlinFoto: NewFace/Jeanette Sundin

MP enda parti med politik för djuren

Ett modernt samhälle tar djurens välfärd på allvar och ser sambandet mellan djurs och människors hälsa. Om den politiska viljan finns kan Sigtuna kommun göra skillnad för djur i vår närhet och globalt.

centrum_artikel_host

Varje år skräms, skadas och dör husdjur, hästar och boskap på grund av fyrverkerier och smällare. Vilda djur flyr i panik. Miljöpartiet har lagt förslag i kommunfullmäktige om begränsningar av fyrverkerier. Djur och djurägare i vår kommun ska känna sig trygga, även på nyårsafton.

Importerat kött i skolmatsalen?
Maten som serveras i skolor och på äldreboenden ska komma från djur som har haft det bra. Djur med rätt till utevistelse och bete och som transporterats så kort som möjligt. Produkter från djur som behandlats på ett sätt som är förbjudet i Sverige inte ska kunna serveras i kommunens verksamheter. Höga djurskyddskrav på livsmedel som kommunen köper går hand i hand med fördelar för miljö och klimat – en nödvändighet för att uppnå kommunens miljö- och klimatmål.

Sverige har en bra djurskyddslag med krav på att djur har rätt till naturligt beteende. Djurhållning som inte lever upp till djurskyddslagens krav, som hönor som hålls i burar, ska avskaffas. Plågsamma bedövningsmetoder vid slakt måste få ett stopp.

Hjälp våldsutsatta med husdjur
Det finns ett samband mellan våld i nära relationer och våld mot husdjur. Att lämna en våldsam relation är svårt och för den som har djur är det ännu svårare. Hotbilden är som störst när den våldsutsatta lämnar relationen. Det är ovanligt att skyddade boenden tar emot djur, men att lämna kvar sitt husdjur är för många otänkbart. Det gör att många stannar kvar i relationen för att skydda djuret. Miljöpartiet arbetar för att fler skyddade boenden ska ta emot husdjur och för utbildningsinsatser för yrkesgrupper som har kontakt med våldsutsatta och deras djur.

Bäst politik för djuren
Miljöpartiet är det enda parti som har tagit fram ett djurpolitiskt program. När organisationen Djurens Rätt granskar partiernas politik står Miljöpartiet som vinnare – både i granskningen av förd politik och löften inför kommande mandatperiod.

Politiker har makten att fatta beslut som förbättrar livet för miljontals djur. Du har makten att välja dem.

  • Tove Björlin
    Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

yrkesutbildning
centrum_host_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

ica_helsida
connys_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

pantamera_avc_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

moderat_pan_helsida
defacto_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Insändare Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Insändare Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Insändare En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Insändare Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ica_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
nrh
connys
ridskola_2020_outsider