moderat_pan_nov
Bergqvist och NordquistFoto: Pressbild/Liberalerna

Liberal politik botar vården

Sjukvården fångar upp oss när livet går sönder. Med Liberalerna får du långsiktiga satsningar på goda arbetsvillkor, nära vård och fler vårdplatser.

centrum_artikel_host

150 000 sjuka människor väntar på vård idag. Fyra av tio har väntat olagligt länge. Samtidigt tampas sjukvårdens anställda med byråkrati, stordrift och föråldrad IT: många småstäder har bara en vårdcentral där 53 minuter kan krävas av anställda varje dag, bara på att logga in i föråldrade IT-system. Sveriges sjukhus har dessutom betydligt färre vårdplatser per 100 000 invånare än både Danmark och Norge. Vi liberaler anser att patienternas vård och medarbetarnas engagemang äts upp av dålig styrning.

Enligt Vårdförbundet överväger 5 700 sjuksköterskor att lämna vården. Om stressen skulle minska så att alla barnmorskor orkade arbeta heltid skulle det motsvara 800 fler barnmorskor i sjukvården. Vi måste vända utvecklingen.

Liberalerna planerar för långsiktiga, statliga satsningar på vårdplatser och arbetsmiljö. Vi vill också införa nationella, integrerade IT-system. Vad vi får idag är istället detaljstyrande statsbidrag som flyttas från än det ena, än det andra – ständigt med tidskrävande och kostsam återrapportering och uppföljning. Staten arbetar helt fel. Det går inte att tillsvidareanställa eller höja löner och alltså inte att öppna en enda vårdplats med tillfälliga pengar.

Liberalerna tänker röja undan statens tidstjuvar, så att vårdens experter får ägna sig åt patienter och kunskap. En liberal regering ska också sopa undan presskonferenser om kortsiktiga statsbidrag och tung byråkrati och ge långsiktiga pengar till vårdplatser med goda arbetsvillkor.

Dessutom tänker vi täppa till alla vita fläckar utan vård i Sverige; vi planerar att ta vården närmare och stärka arbetsmiljön genom att i lag låta sjukvårdens professioner själva driva småskalig vård – både i traditionella byggnader och med mobila lösningar. Alla vårdyrken ska i Liberalernas Sverige ha garanterad fortbildning under hela sitt yrkesliv, i hela landet.

Patienter och kunskap står i fokus i liberal sjukvårdspolitik. Och god vård i rätt tid kräver att bristyrken blir drömjobb. När du kommer till vården ska du möta ett bekant ansikte som känner dig, din historia och har tiden och kunskapen att bedöma vilka möjligheter som finns för just dig. Långsiktighet är den enda vägen framåt. Med Liberalerna får Sverige en mindre efterklok sjukvårdspolitik.

  • Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson (L)
  • Pernilla Bergqvist, gruppledare i Sigtuna kommun (L)

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

connys_helsida
yrkesutbildning
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

moderat_pan_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

ica_helsida
defacto_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Insändare Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Insändare Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Insändare En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Insändare Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
nrh
ica_outsider
swedol_outsider