eldsjal2024_pan
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Kan en bostad vara hur liten som helst

Den bostadspolitik som kommunledningen (M,C,L,KD och SfS) i Sigtuna kommun bedriver är inte lätt att begripa sig på.

centrum_artikel_host

I Sigtuna kommun finns det bostäder på endast 10-15 kvm, och utan fönster, det är nästan som fängelseceller. Skillnaden är väl att fängelseceller har både dörr och fönster. Kommunledningen är medveten om detta, men gör inget åt det. Det var tänkt som vandrarhem, men har blivit permanent boende. Detta har påtalats till Mats Weibull (M) 1 september 2021 i mejl, men varken han eller någon annan har svarat. Efter fråga får vi veta att mejlet inte registrerats i diariet!

Det är en skam för vår kommun att det finns så små bostäder, och där enda ljusinsläppet är genom en frostad glasruta i dörren. Men kommunledningen verkar tycka att det är OK. Vi tycker det är att utnyttja människor som desperat söker en bostad.

Hyreskontrakten gäller 4 mån med automatisk förlängning, och det är en uppsägningstid på 3 månader. De vi träffat har bott där i ca 2 år, allt sammantaget visar tydligt att det är fast boende. Dörrarna stod på vid gavel när vi var där, det är enda möjligheten att få in frisk luft, ljus och se ut. Nu var det varmt ute men hur blir det till vintern, med dörren stängd utan möjlighet att se ut?
Hyresvärden tar ut 7000,-/mån i hyra plus en deposition på 7000,- vid inflyttning.

Det är ca 3 gånger så hög hyra per kvadratmeter jämfört med en normal 3-rummare i nyproduktion. Det är orimligt hög hyra, och det är inte seriöst i våra ögon. Vi har hört att en företrädare för kommunledningen uttalat sig positivt om den aktuella hyresvärden. Det är obegripligt hur någon kan göra det.

Utanför bostäderna finns något som påminner om loftgång, byggd i trä. Detta är förvånande då kommunledningen anser att loftgångar är otrygga, och andra fastighetsägare inte tillåts bygga med loftgång. Men det är tydligen OK med loftgångsliknande byggnation i trä utanför dörren till bostäder där enda vägen ut är via denna träkonstruktion. Vad händer om det börjar brinna utanför dörren? I det här fallet skulle vi instämma i att det är otryggt. Är det enligt detaljplanen ens tillåtet med bostäder, på den aktuella fastigheten?

Alla behandlas inte på samma sätt, man kan fråga sig varför?

Wåhlins Fastigheter vill bygga till sina hus i centrala Märsta, med loftgångar som på befintliga hus, deras bygglovsansökan avslås av kommunledningen. Kommunledningen hävdar att loftgångar skapar otrygghet, något som det saknas belägg för. Tvärtom så framgår det av BO-Trygg 2030 att öppna lösningar, där personer som vistas på fastigheten är synliga, ökar tryggheten. Bland annat förespråkar man entréer med glaspartier, så man ser in från flera håll. Wåhlins Fastigheter överklagar avslaget, och får rätt i första instans. Kommunen går då vidare till nästa instans, och även där får Wåhlins Fastigheter rätt.

Då, efter att ha förhalat processen i två år, kommer kommunledningen på, den i deras tycke smarta idén, att ändra detaljplanen så att loftgångar inte blir tillåtet. Och nu avslås ansökan enligt de nya reglerna. Okej eller fulspel? Döm själv, men det är ungefär som att ändra reglerna mitt under en pågående fotbollsmatch. Vem skulle acceptera det?

Resultatet av kommunledningens (M,C,L,KD och SfS) handlande är att ca 40 bostäder inte blivit byggda, i en tid då behovet av fler bostäder är skriande.
Slutsatsen är att om Wåhlins fått bygga enligt ursprunglig plan, så hade kanske de som bor i de ovärdiga bostäderna, haft en bostad med normal standard. Det är väl ingen som tror annat än att de skulle önskat det?

Bostäder som saknar bygglov stoppas inte, och inkommande post som inte diarieförs, är det så här det ska vara? Fundera på det innan du röstar i årets val, den 12 september är det för sent. I våra bostadsområden är valdeltagandet generellt lågt, mycket lägre än där man äger sitt boende. Låt oss ändra på det i detta val, om inte vi hyresgäster tänker på vårt bästa så gör ingen det.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna
    Styrelsen
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

centrum_host_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

mp_helsida_eu

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

pantamera_avc_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna