defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Kan en bostad vara hur liten som helst

Den bostadspolitik som kommunledningen (M,C,L,KD och SfS) i Sigtuna kommun bedriver är inte lätt att begripa sig på.

centrum_artikel_host

I Sigtuna kommun finns det bostäder på endast 10-15 kvm, och utan fönster, det är nästan som fängelseceller. Skillnaden är väl att fängelseceller har både dörr och fönster. Kommunledningen är medveten om detta, men gör inget åt det. Det var tänkt som vandrarhem, men har blivit permanent boende. Detta har påtalats till Mats Weibull (M) 1 september 2021 i mejl, men varken han eller någon annan har svarat. Efter fråga får vi veta att mejlet inte registrerats i diariet!

Det är en skam för vår kommun att det finns så små bostäder, och där enda ljusinsläppet är genom en frostad glasruta i dörren. Men kommunledningen verkar tycka att det är OK. Vi tycker det är att utnyttja människor som desperat söker en bostad.

Hyreskontrakten gäller 4 mån med automatisk förlängning, och det är en uppsägningstid på 3 månader. De vi träffat har bott där i ca 2 år, allt sammantaget visar tydligt att det är fast boende. Dörrarna stod på vid gavel när vi var där, det är enda möjligheten att få in frisk luft, ljus och se ut. Nu var det varmt ute men hur blir det till vintern, med dörren stängd utan möjlighet att se ut?
Hyresvärden tar ut 7000,-/mån i hyra plus en deposition på 7000,- vid inflyttning.

Det är ca 3 gånger så hög hyra per kvadratmeter jämfört med en normal 3-rummare i nyproduktion. Det är orimligt hög hyra, och det är inte seriöst i våra ögon. Vi har hört att en företrädare för kommunledningen uttalat sig positivt om den aktuella hyresvärden. Det är obegripligt hur någon kan göra det.

Utanför bostäderna finns något som påminner om loftgång, byggd i trä. Detta är förvånande då kommunledningen anser att loftgångar är otrygga, och andra fastighetsägare inte tillåts bygga med loftgång. Men det är tydligen OK med loftgångsliknande byggnation i trä utanför dörren till bostäder där enda vägen ut är via denna träkonstruktion. Vad händer om det börjar brinna utanför dörren? I det här fallet skulle vi instämma i att det är otryggt. Är det enligt detaljplanen ens tillåtet med bostäder, på den aktuella fastigheten?

Alla behandlas inte på samma sätt, man kan fråga sig varför?

Wåhlins Fastigheter vill bygga till sina hus i centrala Märsta, med loftgångar som på befintliga hus, deras bygglovsansökan avslås av kommunledningen. Kommunledningen hävdar att loftgångar skapar otrygghet, något som det saknas belägg för. Tvärtom så framgår det av BO-Trygg 2030 att öppna lösningar, där personer som vistas på fastigheten är synliga, ökar tryggheten. Bland annat förespråkar man entréer med glaspartier, så man ser in från flera håll. Wåhlins Fastigheter överklagar avslaget, och får rätt i första instans. Kommunen går då vidare till nästa instans, och även där får Wåhlins Fastigheter rätt.

Då, efter att ha förhalat processen i två år, kommer kommunledningen på, den i deras tycke smarta idén, att ändra detaljplanen så att loftgångar inte blir tillåtet. Och nu avslås ansökan enligt de nya reglerna. Okej eller fulspel? Döm själv, men det är ungefär som att ändra reglerna mitt under en pågående fotbollsmatch. Vem skulle acceptera det?

Resultatet av kommunledningens (M,C,L,KD och SfS) handlande är att ca 40 bostäder inte blivit byggda, i en tid då behovet av fler bostäder är skriande.
Slutsatsen är att om Wåhlins fått bygga enligt ursprunglig plan, så hade kanske de som bor i de ovärdiga bostäderna, haft en bostad med normal standard. Det är väl ingen som tror annat än att de skulle önskat det?

Bostäder som saknar bygglov stoppas inte, och inkommande post som inte diarieförs, är det så här det ska vara? Fundera på det innan du röstar i årets val, den 12 september är det för sent. I våra bostadsområden är valdeltagandet generellt lågt, mycket lägre än där man äger sitt boende. Låt oss ändra på det i detta val, om inte vi hyresgäster tänker på vårt bästa så gör ingen det.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna
    Styrelsen

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

connys_helsida
yrkesutbildning
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

moderat_pan_helsida
ica_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

defacto_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Insändare Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Insändare Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Insändare En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Insändare Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
connys
nrh
ica_outsider