centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Kan en bostad vara hur liten som helst

Den bostadspolitik som kommunledningen (M,C,L,KD och SfS) i Sigtuna kommun bedriver är inte lätt att begripa sig på.

centrum_artikel_host

I Sigtuna kommun finns det bostäder på endast 10-15 kvm, och utan fönster, det är nästan som fängelseceller. Skillnaden är väl att fängelseceller har både dörr och fönster. Kommunledningen är medveten om detta, men gör inget åt det. Det var tänkt som vandrarhem, men har blivit permanent boende. Detta har påtalats till Mats Weibull (M) 1 september 2021 i mejl, men varken han eller någon annan har svarat. Efter fråga får vi veta att mejlet inte registrerats i diariet!

Det är en skam för vår kommun att det finns så små bostäder, och där enda ljusinsläppet är genom en frostad glasruta i dörren. Men kommunledningen verkar tycka att det är OK. Vi tycker det är att utnyttja människor som desperat söker en bostad.

Hyreskontrakten gäller 4 mån med automatisk förlängning, och det är en uppsägningstid på 3 månader. De vi träffat har bott där i ca 2 år, allt sammantaget visar tydligt att det är fast boende. Dörrarna stod på vid gavel när vi var där, det är enda möjligheten att få in frisk luft, ljus och se ut. Nu var det varmt ute men hur blir det till vintern, med dörren stängd utan möjlighet att se ut?
Hyresvärden tar ut 7000,-/mån i hyra plus en deposition på 7000,- vid inflyttning.

Det är ca 3 gånger så hög hyra per kvadratmeter jämfört med en normal 3-rummare i nyproduktion. Det är orimligt hög hyra, och det är inte seriöst i våra ögon. Vi har hört att en företrädare för kommunledningen uttalat sig positivt om den aktuella hyresvärden. Det är obegripligt hur någon kan göra det.

Utanför bostäderna finns något som påminner om loftgång, byggd i trä. Detta är förvånande då kommunledningen anser att loftgångar är otrygga, och andra fastighetsägare inte tillåts bygga med loftgång. Men det är tydligen OK med loftgångsliknande byggnation i trä utanför dörren till bostäder där enda vägen ut är via denna träkonstruktion. Vad händer om det börjar brinna utanför dörren? I det här fallet skulle vi instämma i att det är otryggt. Är det enligt detaljplanen ens tillåtet med bostäder, på den aktuella fastigheten?

Alla behandlas inte på samma sätt, man kan fråga sig varför?

Wåhlins Fastigheter vill bygga till sina hus i centrala Märsta, med loftgångar som på befintliga hus, deras bygglovsansökan avslås av kommunledningen. Kommunledningen hävdar att loftgångar skapar otrygghet, något som det saknas belägg för. Tvärtom så framgår det av BO-Trygg 2030 att öppna lösningar, där personer som vistas på fastigheten är synliga, ökar tryggheten. Bland annat förespråkar man entréer med glaspartier, så man ser in från flera håll. Wåhlins Fastigheter överklagar avslaget, och får rätt i första instans. Kommunen går då vidare till nästa instans, och även där får Wåhlins Fastigheter rätt.

Då, efter att ha förhalat processen i två år, kommer kommunledningen på, den i deras tycke smarta idén, att ändra detaljplanen så att loftgångar inte blir tillåtet. Och nu avslås ansökan enligt de nya reglerna. Okej eller fulspel? Döm själv, men det är ungefär som att ändra reglerna mitt under en pågående fotbollsmatch. Vem skulle acceptera det?

Resultatet av kommunledningens (M,C,L,KD och SfS) handlande är att ca 40 bostäder inte blivit byggda, i en tid då behovet av fler bostäder är skriande.
Slutsatsen är att om Wåhlins fått bygga enligt ursprunglig plan, så hade kanske de som bor i de ovärdiga bostäderna, haft en bostad med normal standard. Det är väl ingen som tror annat än att de skulle önskat det?

Bostäder som saknar bygglov stoppas inte, och inkommande post som inte diarieförs, är det så här det ska vara? Fundera på det innan du röstar i årets val, den 12 september är det för sent. I våra bostadsområden är valdeltagandet generellt lågt, mycket lägre än där man äger sitt boende. Låt oss ändra på det i detta val, om inte vi hyresgäster tänker på vårt bästa så gör ingen det.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna
    Styrelsen

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

fritidsbanken_helsida

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

centrum_host_helsida

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

brobygget_2024

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

pantamera_avc_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

connys_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
fritidsbanken_outsider
klara_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
connys
centrum_outsider_host