sap_pan23
Foto: Marie-Therese Karlberg

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

centrum_artikel_host

För det första har vi sedan vi tog över styret av kommunen genomfört den största satsningen mot de kriminella gängen och otryggheten i kommunens historia. Inget annat område har haft större fokus från kommunledningens sida. Där Axelsson och Socialdemokraterna under sina 15 år vid makten fram till 2017 valde att stillatigande och utan åtgärder bara se på när otryggheten ökade och de kriminella gängen etablerade sig i bland annat Valsta, har nuvarande kommunledning tagit till krafttag med en lång rad åtgärder. Både repressiva och förebyggande. Vi arbetar över hela spektrat av trygghetsåtgärder och lägger större resurser än de flesta kommuner i Sverige på detta arbete.

Det har också börjat ge resultat. Vi ser det på den noggranna statistik som förs där alla incidenter, stora som små, i kommunen rapporteras in i ett centralt system och kommer ut som statistik. Här ser man tydligt att trenden är positiv. Dessutom får vi en mängd ögonvittnesskildringar från inte minst polisen och personer som är verksamma varje dag i Valsta. De är samstämmiga i att en förändring till det bättre har skett det senaste året. Deras utsagor är betydligt mer värda för mig än att Axelsson några dagar före valet fortsätter sin smutskastning på lösa grunder.

Grunden för Axelssons resonemang är att Valsta för drygt ett år sedan hamnade på polisens lista över utsatta områden. Valsta borde hamnat på listan för länge sedan eftersom kommundelen uppfyllde alla de negativa kriterier som utmärker ett utsatt område redan 2017 när Axelsson och (S) styrde. Inte ens vår lokalpolis kan förklara varför det tog sådan tid att komma med på listan. Detta har alltså väldigt lite att göra med att det blivit sämre den senaste tiden.

De förslag som Axelsson nu presenterar och försöker påstå vara nya och unika, har vi redan satt i verket. Till och med att vi ska verka för att bli ett eget polisområde med egen polisstation. Som vanligt är Socialdemokraterna oinformerade och visionslösa när de skriver sina insändare.

Avslutningsvis vill jag tydligt poängtera att även om utvecklingen går åt rätt håll i Sigtuna kommun, är vi långt, långt ifrån färdiga. Otryggheten är fortfarande mycket stor och de kriminella gängen är fortfarande aktiva. Vi är dock övertygade om att vi tillsammans med polisen är på rätt väg med vårt mycket omfattande trygghetsarbete. Men det måste få fortsätta. Att trycka tillbaka det Socialdemokraterna tillät bita sig fast i kommunen under sina många år vid makten kommer ta lång tid och det krävs att vi tar den fighten varje dag. Jag tänker inte ge upp den kampen!

Låt därför denna positiva utveckling fortsätta – rösta på Moderaterna på söndag!

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Läs mer: Negativ utveckling i Sigtuna

pantamera_avc_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

nrh_sigtuna

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

moderat_fokus_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

sap_sep23_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

ica_helsida

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

joes-helsida

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

hockeyskola_helsida

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

centrum_host_helsida

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

connys_helsida

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

adhd_kommun

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

slutreplik: Viktigt att stärka ungdomarna

Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.

defacto_helsida

Att ställa krav är att bry sig

Insändare I socialdemokraternas insändare rörande kommunala sommarjobb framkommer tydligt skillnaderna mellan våra partier. När Moderaterna ställer krav vill Socialdemokraterna återgå till kravlöshet och när Moderaterna tror att ett sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden är en bättre erfarenhet tror Socialdemokraterna på politiskt konstruerade jobb i kommunal verksamhet.

Ge kommunens ungdomar en chans

Insändare Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

socialdem_sep23_outsider
kommun_adhd_outsider
joes_outsider
kommun_skoterska_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
swedol_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
hockeyskola_outsider
nrh
moderat_bli_medlem
ica_outsider