centrum_panorama_hostshopping
Foto: Marie-Therese Karlberg

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

centrum_artikel_host

För det första har vi sedan vi tog över styret av kommunen genomfört den största satsningen mot de kriminella gängen och otryggheten i kommunens historia. Inget annat område har haft större fokus från kommunledningens sida. Där Axelsson och Socialdemokraterna under sina 15 år vid makten fram till 2017 valde att stillatigande och utan åtgärder bara se på när otryggheten ökade och de kriminella gängen etablerade sig i bland annat Valsta, har nuvarande kommunledning tagit till krafttag med en lång rad åtgärder. Både repressiva och förebyggande. Vi arbetar över hela spektrat av trygghetsåtgärder och lägger större resurser än de flesta kommuner i Sverige på detta arbete.

Det har också börjat ge resultat. Vi ser det på den noggranna statistik som förs där alla incidenter, stora som små, i kommunen rapporteras in i ett centralt system och kommer ut som statistik. Här ser man tydligt att trenden är positiv. Dessutom får vi en mängd ögonvittnesskildringar från inte minst polisen och personer som är verksamma varje dag i Valsta. De är samstämmiga i att en förändring till det bättre har skett det senaste året. Deras utsagor är betydligt mer värda för mig än att Axelsson några dagar före valet fortsätter sin smutskastning på lösa grunder.

Grunden för Axelssons resonemang är att Valsta för drygt ett år sedan hamnade på polisens lista över utsatta områden. Valsta borde hamnat på listan för länge sedan eftersom kommundelen uppfyllde alla de negativa kriterier som utmärker ett utsatt område redan 2017 när Axelsson och (S) styrde. Inte ens vår lokalpolis kan förklara varför det tog sådan tid att komma med på listan. Detta har alltså väldigt lite att göra med att det blivit sämre den senaste tiden.

De förslag som Axelsson nu presenterar och försöker påstå vara nya och unika, har vi redan satt i verket. Till och med att vi ska verka för att bli ett eget polisområde med egen polisstation. Som vanligt är Socialdemokraterna oinformerade och visionslösa när de skriver sina insändare.

Avslutningsvis vill jag tydligt poängtera att även om utvecklingen går åt rätt håll i Sigtuna kommun, är vi långt, långt ifrån färdiga. Otryggheten är fortfarande mycket stor och de kriminella gängen är fortfarande aktiva. Vi är dock övertygade om att vi tillsammans med polisen är på rätt väg med vårt mycket omfattande trygghetsarbete. Men det måste få fortsätta. Att trycka tillbaka det Socialdemokraterna tillät bita sig fast i kommunen under sina många år vid makten kommer ta lång tid och det krävs att vi tar den fighten varje dag. Jag tänker inte ge upp den kampen!

Låt därför denna positiva utveckling fortsätta – rösta på Moderaterna på söndag!

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Läs mer: Negativ utveckling i Sigtuna

Januari brukar kallas årets fattigaste månad

Debatt Just nu befinner vi oss i decenniets fattigaste månad med höga priser på el, bränsle och mat. Det i kombination med stigande räntor och hyror, gör det svårt för folk att få ihop vardagsekonomin.

oppethus_helsida_2023
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Debatt Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Debatt Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

centrum_host_helsida
hamnplanen

repliken: Hamnplanen ska bli välkomnande med folkliv

Debatt I sedvanligt spetsiga och nedlåtande tonläge kritiserar Ole Skarin kommunledningens arbete med att fräscha upp de centrala delarna av Sigtuna stad. Nu gäller det den planerade restaurangverksamheten på Hamnplan.

defacto_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Debatt Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

moderat_pan_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Debatt Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

humbacken_helsida
connys_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Debatt Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Debatt Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

pantamera_avc_helsida

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Debatt En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Debatt Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Debatt Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Debatt Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Debatt I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Debatt När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

valet2022

Liberal politik botar vården

Debatt Sjukvården fångar upp oss när livet går sönder. Med Liberalerna får du långsiktiga satsningar på goda arbetsvillkor, nära vård och fler vårdplatser.

valet2022

Sigtuna kommun går emot strömmen – negativ utveckling i Sigtuna kommun

Debatt Uppdrag granskning rapporterade förra veckan om skillnader mellan M-styrda kommuner kontra S-styrda. Moderaterna styr bland annat över 21 utsatta områden. Många av dessa kommuner uppvisar en positiv utveckling. Dock sticker Sigtuna kommun ut. Enligt polisens rapport har kommunen en negativ utveckling.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
connys
oppethus_agy_2023_outsider
humbacken_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider