centrum_panorama_hostshopping
Foto: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är partipolitiskt obundna

Först och främst vill jag klargöra att Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation. Vår uppgift är att företräda hyresgästerna, vilket innebär att vi tar ställning i bostadspolitiska frågor.

centrum_artikel_host
Tro det eller ej men vi skulle faktiskt också kunna stödja Moderaternas bostadspolitik om vi såg att den var positiv för hyresgästerna. Men när ledande M-politiker i klartext utmålar hyresgäster som ett problem, och vill problematisera hyresrätten så blir det svårt att få vårt stöd.
Under de år jag bodde i loftgångshus upplevda jag aldrig att kriminaliteten eller otryggheten vara större där än på någon annan plats. Men Olov Holst som troligen aldrig bott i ett loftgångshus har ändå en tydlig syn på detta, genom att ta bort loftgångar trycker man tillbaka kriminaliteten och otryggheten skriver han. Om det ändå vore så enkelt. Om Wåhlins får bygglov enligt ansökan, så kommer det inte påverka kriminalitet eller trygghet. Det enda som händer är att bygget kommer i gång snabbare och 40 hyresgäster får snabbare en bostad. Det tjänar alla på.
Andelen hyresrätter är 40 procent och jag försöker inte blanda bort korten, konstaterar bara att 60 procent av kommunens bostadsbestånd är förbehållet de som kan och vill betala stora summor för att äga sitt boende. Det perspektivet är inte roligt, och jag förstår att Olov Holst vill blunda för det. Att det för med sig bostadsbrist och trångboddhet, som i sin tur för med sig sociala problem har iallafall jag svårt att bortse från.
Personligen så är jag inte knuten till något politiskt parti, är inte heller styrd av något parti. Jag förbehåller mig rätten att som en fri demokrat ha en åsikt, utan att för den skull bli partistämplad. Om jag hela tiden skulle tänka på om mina åsikter stämmer med något visst parti, och att jag därför inte skulle kunna uttrycka min åsikt, då har helt plötsligt yttrandefriheten satts ur spel. Och jag tar mig friheten tycka att den förda bostadspolitiken är fel väg framåt, och undanber mig att för den skull bli partistämplad. Det finns så många fler frågor inom politiken, men det är få frågor som är viktigare än våra boendevillkor. Vilket man inte kan tro när man följer debatten, och det vill vi försöka ändra på även om vi då trampar på någon öm tå.
  • Hans Törnqvist, OrdförandeHyresgästföreningen Sigtuna

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

brobygget_2024

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

pantamera_avc_helsida

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

connys_helsida

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

centrum_host_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

fritidsbanken_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
brobygget_outsider
pantamera_out
klara_outsider