kommun_skoterska

Hjälp polisen och alla i ditt närområde – bli grannsamverkare!

För någon vecka sedan överlämnades en namninsamling för en polisstation i Märsta till rikspolischefen Dan Eliasson. Antalet undertecknare var över 2000.

centrum_artikel_host

Initiativtagaren Lorenzo Garcia mötte stor respons under kampanjen. Enligt vad han själv säger, skulle han säkert ha kunnat få många fler undertecknare, om insamlingen fortsatt längre. För det finns bland allmänheten och i näringslivet en stark önskan om mer synlig polisnärvaro i kommunen.

Nu ligger den här starka opinionsyttringen hos dem som bestämmer över polisens lokala organisation. Vi får se vad den leder till.

Men mer kan göras oberoende av om vi får en polisstation eller inte. I det läge som råder sen december 2014, med den historiskt sett tunnaste polisnärvaron någonsin i kommunen, är det särskilt angeläget att allmänheten själv engagerar sig i det brottsförebyggande arbetet i större utsträckning än nu. Det goda resultatet av Lorenzo Garcias namninsamling antyder, att det finns många som skulle kunna tänkas vara intresserade av att hjälpa till.

För detta finns en möjlighet via GRANNSAMVERKAN, organiserad efter den modell som är sanktionerad av polisen och stödd av försäkringsbolagen. Grannsamverkan finns etablerad på flera håll i kommunen, man ser många uppsatta skyltar, särskilt i småhusområdena. Och där finns ombud, som inspirerar sina grannar till att tänka på säkerheten. Ombud som polisen dessutom snabbt når ut till med inbrottsvarningar. Ett 70-tal sådana grannsamverkansombud finns i kommunen.

På Lindvägen i Märsta tog Hyresgästföreningens lokalavdelning för några år sedan initiativ till grannsamverkan. Det har vi nu, med uppsatta skyltar runt om våra kvarter, och vi är fyra ombud. Våra namn finns på anslagstavlorna innanför varje entré. Vi har nu också skaffat grannsamverkans-västar att ta på, när vi rör oss ute.

Men grannsamverkansombuden borde vara många fler. Och organiserad grannsamverkan borde vara mycket mer vanligt i områdena med flerbostadshus. Man kan hoppas att fler lokala HGF-lokalföreningar följer Lindvägens exempel.

Många fler borde alltså engagera sig som grannsamverkansombud i kommunen. Som nämndes finns ett 70-tal. Det borde vara 10 gånger fler. 700 ombud skulle vara ett ordentligt tillskott i det brottsförebyggande arbetet. För enligt Brottsförebyggande rådet minskar brottsligheten genom god grannsamverkan med hela 26 procent.

Särskilt betydelsefullt skulle det vara om fler kommunpolitiker engagerade sig som grannsamverkare. Det är nästan så att det borde vara en plikt för alla med kommunala förtroendeuppdrag att vara grannsamverkare. Och alla kommunens verksamhetsställen borde ingå i sitt närområdes grannsamverkan med t ex en vaktmästare som ombud.

  • David Lundqvist
    Grannsamverkansombud på
    Lindvägen i Märsta

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

moderat_fokus_helsida

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

defacto_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

nrh_sigtuna
pantamera_avc_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

hockeyskola_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

ica_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

connys_helsida

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

mp_ute_helsida

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

adhd_kommun

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

centrum_host_helsida

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp_ute_outsider
hockeyskola_outsider
kommun_skoterska_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
centrum_outsider_host
nrh
connys
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
moderat_bli_medlem
kommun_adhd_outsider