Foto: Privat

Fördelarna med Arlanda överväger klart

I september 2020 lämnade Swedavia till regeringen en rapport som beskriver den aktuella och framtida situationen för Bromma flygplats. Swedavias bedömning var/är att det inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare, och att den kommersiella flygtrafiken på Bromma kan inrymmas på Arlanda.

centrum_artikel_host

Regeringen har nu instämt i Swedavias bedömning och tillsatt en utredning för att snabbt få till stånd den förändring som Swedavia önskar. Det har kommit reaktioner på detta från orter som för närvarande har flyglinjer till/från Bromma. Stora svårigheter sägs bli följden för näringslivet på dessa orter, om dess företrädare inte får landa på/starta från Bromma. Någon har använt ordet ”dråpslag”. Och i riksdagens trafikutskott verkar oppositionen vilja lägga krokben.

Dessa reaktioner är mycket starkt överdrivna och i vissa avseenden helt felaktiga. Från Arlanda kan man enkelt och snabbt ta sig med tåg till centrala Stockholm. Och för affärs- och andra möten erbjuder Arlanda och dess närmaste omgivning mycket goda möjligheter. För besök/möten som ska genomföras i ett område från Sollentuna och norrut inklusive Uppsalaregionen kommer det att bli mycket bättre om flygförbindelsen är med Arlanda. Och ska tjänsteresenären fortsätta utrikes, så är naturligtvis Arlanda helt överlägset Bromma.
Samma resonemang kan föras vad gäller privatresenärer.

De negativa reaktionerna från ledande personer på de orter som för närvarande har flyglinje till/från Bromma är starkt överdrivna och felaktiga. Riksdagens trafikutskott bör inte lyssna på dem. Näringslivet självt och invånarna själva på/kring dessa orter ser nog faktiskt klarare och inser fördelarna med en flytt av Swedavias Bromma-verksamhet till Arlanda. När Linjeflyg flyttade från Bromma till Arlanda 1983 kraxade olyckskorparna. Men den flytten blev en stor succé. Det kommer en flytt att bli nu också.

  • David Lundqvist
    Fristående S-debattör
ica_helsida
wenngarn_jul_helsida
defacto_helsida
storemore_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

joes-helsida
slottsby_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

connys_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

pantamera_avc_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

centrum_host_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
connys
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
wnngarn_jul_outsider
swedol_outsider
slottsby_outsider
pantamera_out
storemore_out