centrum_panorama_hostshopping
Foto: Montage märsta.nu/Foto: Sigtuna kommun

Bemöter kritik om Landsbygdsrådet

Det är mycket märklig kritik som framförs av oppositionsrådet Marie Axelsson. Hon sluggar vilt och kommer med påståenden och insinuationer som antingen vittnar om en djup okunskap eller enbart en vilja att försöka plocka billiga politiska poänger. Båda är lika illa och oseriösa.

centrum_artikel_host

Hade oppositionsrådet stannat vid att kritisera att inga möten hållits med Landsbygdsrådet, eller att ett alternativ till Landsbygdsrådet borde ha skapats, hade det kunnat vara befogat. Det utredningsarbete som pågår har tagit för lång tid och borde varit framme redan innan sommaren. En förklaring till att det tagit lång tid är komplexiteten i utredningen. Den omfattar nämligen inte bara Landsbygdsrådet utan samtliga våra forum för medborgardialog. Hit hör t.ex. Pensionärsrådet, Tillgänglighetsrådet, olika former av dialogprojekt med invånarna, medborgarförslag, o.s.v.

Vår ambition är att se över och stärka medborgardialogerna baserat på att de befintliga verktygen för dialog inte har fungerat tillfredsställande. Alltså måste de utvecklas eller ersättas av en annan, effektivare form av dialog. Komplexiteten av att se över hela den här strukturen har gjort att översynen tagit tid. Allt det här känner oppositionsrådet till, men insinuerar i sina uttalanden att vi försöker mörka, att vi myglar eller att det kanske inte ens pågår ett arbete. Lågt, mycket lågt!

Så till arvodet. Även här visar oppositionsrådet på djupa kunskapsbrister. Basen i arvoderingen är att majoriteten och oppositionen tilldelas varsin pott pengar. Sedan är det upp till varje gruppering att fördela dessa. Det finns inga givna regler för exakt hur denna fördelning sker. Det är som sagt upp till majoriteten respektive oppositionen att själva bestämma. Detta är enhälligt beslutat av samtliga partier, alltså även av socialdemokraterna och är ingenting som mörkas. Allt finns i demokratiskt fattade och protokollförda beslut. Det här borde man som oppositionsråd ha koll på.

När vi i nuvarande kommunledning efter valet skulle diskutera arbetsuppgifter och hur den av kommunfullmäktige beslutade potten skulle fördelas, försökte vi vara så noggranna som möjligt. Därför blir uppdelningen väldigt exakt. I det nu aktuella fallet hamnade arvoderingen för att leda arbetet med Landsbygdsrådet (alltså inte bara genomförande av möten) på 1,2 Inkomstbasbelopp.

Det betyder inte att fördelningen i arbetade timmar över tid alltid blir lika exakt. Ordföranden i Landsbygdsrådet har flera uppdrag, bland annat som ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden, ordförande i Agenda2030-beredningen samt gruppledare för Centerpartiet och därmed del av det krävande kommunledningsarbetet. För de två sistnämnda uppdragen finns inget fastslaget arvode över huvud taget. De arbetade timmarna fördelas alltså över samtliga uppdrag och den exakta tidsåtgången per specifikt ansvarsområde är omöjlig att fastslå.

Om oppositionsrådet vill ägna sig åt att räkna timmar för alla förtroendevalda kanske den överenskomna arvodesstrukturen bör ändras? Hon har dock själv varit med och fattat beslutet om nuvarande struktur.

I oppositionsrådets påhopp finns även andra felaktigheter som vi vill bemöta.

Vi har inte skurit ner inom skolan och omsorgen, vi har prioriterat dessa verksamheter och konsekvent ökat ramarna. Kanske finns behovet av ännu mer pengar, men att städa upp efter socialdemokraternas härjningar med den kommunala ekonomin har begränsat möjligheterna att tillföra mer. Pengarna finns helt enkelt inte. Tack vare kommunledningens systematiska arbete ser dock de kommande åren mycket ljusare ut.

Oppositionsrådet antyder också att det förekommer mygel i kommunledningen. Vad menar hon? Så grava anklagelser måste styrkas med konkreta bevis. Om oppositionsrådet inte kan det, ägnar hon sig åt förtal. Vi har jobbat stenhårt med att rensa ut allt det oppositionsrådet lämnade efter sig och vi tolererar inga oegentligheter över huvud taget!

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Gill Brodin, gruppledare (C), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden samt Agenda2030-beredningen

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

pantamera_avc_helsida

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

fritidsbanken_helsida

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

brobygget_2024

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

centrum_host_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

connys_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
fritidsbanken_outsider
klara_outsider
centrum_outsider_host
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out