Foto: Pressbild

Bostadsmarknaden backade i juli

Bostadsmarknaden i kommunen backade för villor men gick svagt upp för bostadsrätter.

Juli är normalt en svag månad för bostadsmarknaden. I år var det extra kännbart eftersom räntan höjde vilket skapade oro bland både säljare och köpare. Det var inga större prisförändringar som skedde i kommunen just för juli men sett över tremånadersperioden är det en nedgång både för villor och bostadsrätter. Villorna ner 2,9 procent och bostadsrätter med 3,8 procent. Dock återhämtade sig bostadsrätter och villor från en kraftigare nedgång i maj och juni.

Villamarknaden har backat sedan i februari innan en återhämtning i juni. Just nu är köpeskillingskoefficient som används som indikator för prisutvecklingen 1,68. Vilket innebär att priserna just nu är 1,68 gånger taxeringsvärdet i kommunen. Som högst i år låg köpeskillingskoefficient på 1,76.

Mäklarstatistik skriver i en kommentar att det nu är köparnas marknad och att både köpare och säljare behöver ha realistiska förväntningar på priset.
– Ett bra råd till den som ska ge sig ut på marknaden är att låta det långsiktiga behovet styra, att sälja innan köp och att ha tät kontakt med både fastighetsmäklare och bank under hela processen, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

Därför inleds rekordtidig hyresförhandling

Bostad märsta.nu kunde tidigare i veckan rapportera om att privata hyresvärdar i kommunen startat hyresförhandlingar redan nu och dessutom yrkat höjning med över 14 procent. Nu bemöter Fastighetsägarna kritiken från Hyresgästföreningen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening