sommar
Zilla Huma ska informera om cancerrisk bland kommuninvånare som talar urduFoto: Sigtuna kommun/montage märsta.nu

Zilla: Cancerframkallande att röka vattenpipa

En av kommunens 16 hälsoinformatörer som ska informera om cancer är Zilla Huma som har urdu som modersmål: - Jag har själv fått mycket bra information och vill dela med mig till andra. Alla vet att cancer är farligt, men många vet till exempel inte att det är cancerframkallande att röka vattenpipa, säger Zilla i ett pressmeddelande från kommunen.

marstakalaset_artikel

märsta.nu rapporterade nyligen om att kommunen anlitat hälsoinformatörer som ska sprida information om cancerrisk till utsatta grupper. Ett projekt som varit lyckosamt i bland annat Botkyrka och nu går på export till andra kommuner. Zilla Huma är en av de 16 informatörerna i Sigtuna kommun, hon ska informera på Urdu.

Ska nå kvinnor
Urdu talas officiellt av pakistanier. Bland annat ska hon informera om att det är skadligt och cancerframkallande att röka vattenpipa vilket många från Centralasien eller Mellanöstern gör. Zilla tänkte informera i kyrkor i kommunen och har även varit i kontakt med Öppna förskolan i Märsta dit hon är inbjuden för att tala.
– Jag vill berätta om hur viktigt det är att kvinnorna går på mammografi och cellprovtagning, många vet inte vad det är för något eller att det finns. Många har heller aldrig hört talas om nyckelhålsmärkta livsmedel och vet inte vad som är bra mat att äta. Jag tänker också förklara hur bra det är med motion för att förebygga cancer, och ge tips om att ta trapporna istället för hissen till exempel.

Risk med vattenpipa
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland driver projektet med hälsoinformatörer tillsammans med Sigtuna kommun. Zilla lärde sig mycket på den utbildningen som arrangerades innan hon kunde kalla sig hälsoinformatör:
– För många av invånarna här ingår det i kulturen att röka vattenpipa tillsammans. Jag visste inte att det var skadligt förrän jag frågade om det på utbildningen. Visste du att en vanlig vattenpipesession är som att röka motsvarande hundra cigaretter? Det är till och med skadligt att bara sitta med. Den informationen vill jag få ut, säger hon i ett pressmeddelande från kommunen.

sommar_centrum

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

happyhomes_2019
kontor_thaifong

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

sommar
colorama_april2
ica_valsta_choklad
arlanda_golf_juli
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

defacto_helsida
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

marstakalas_helsida
colorama_april
arlanda_golf_juli2_outsider
sportfiske_sommar
nrh
defacto_outsider
connys