arlandagk_panorama
Zilla Huma ska informera om cancerrisk bland kommuninvånare som talar urduFoto: Sigtuna kommun/montage märsta.nu

Zilla: Cancerframkallande att röka vattenpipa

En av kommunens 16 hälsoinformatörer som ska informera om cancer är Zilla Huma som har urdu som modersmål: - Jag har själv fått mycket bra information och vill dela med mig till andra. Alla vet att cancer är farligt, men många vet till exempel inte att det är cancerframkallande att röka vattenpipa, säger Zilla i ett pressmeddelande från kommunen.

rosta_sigtuna2

märsta.nu rapporterade nyligen om att kommunen anlitat hälsoinformatörer som ska sprida information om cancerrisk till utsatta grupper. Ett projekt som varit lyckosamt i bland annat Botkyrka och nu går på export till andra kommuner. Zilla Huma är en av de 16 informatörerna i Sigtuna kommun, hon ska informera på Urdu.

Ska nå kvinnor
Urdu talas officiellt av pakistanier. Bland annat ska hon informera om att det är skadligt och cancerframkallande att röka vattenpipa vilket många från Centralasien eller Mellanöstern gör. Zilla tänkte informera i kyrkor i kommunen och har även varit i kontakt med Öppna förskolan i Märsta dit hon är inbjuden för att tala.
– Jag vill berätta om hur viktigt det är att kvinnorna går på mammografi och cellprovtagning, många vet inte vad det är för något eller att det finns. Många har heller aldrig hört talas om nyckelhålsmärkta livsmedel och vet inte vad som är bra mat att äta. Jag tänker också förklara hur bra det är med motion för att förebygga cancer, och ge tips om att ta trapporna istället för hissen till exempel.

Risk med vattenpipa
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland driver projektet med hälsoinformatörer tillsammans med Sigtuna kommun. Zilla lärde sig mycket på den utbildningen som arrangerades innan hon kunde kalla sig hälsoinformatör:
– För många av invånarna här ingår det i kulturen att röka vattenpipa tillsammans. Jag visste inte att det var skadligt förrän jag frågade om det på utbildningen. Visste du att en vanlig vattenpipesession är som att röka motsvarande hundra cigaretter? Det är till och med skadligt att bara sitta med. Den informationen vill jag få ut, säger hon i ett pressmeddelande från kommunen.

(V) vill utlysa nödläge om klimatet

Politik Vänsterpartiet i Sigtuna kommun lämnar in en motion tillfullmäktige om att utlysa nödläge för klimatet: - För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta, säger gruppledare Niklas Andersson.

moderaternamaj
eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

varfest_helsida

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

happyhomes_2019
oppning_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

mp_eu

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

nationaldag_helsida
rosta_sigtuna2
v_eu_helsida
bonava_maj_helsida
bonava_maj_outsider
moderaterna_maj_outsider
ridskola2019_outsider
oppning_outsider
sh_oppet
nrh
rosta_sigtuna
fme_outsider
v_eu
colorama_april
defacto_outsider
sh_bovard_out
mp_eu_outsider
connys
nationaldag_out
sap_outsider_eu