bostadsformedling
Foto: Swedavia/Daniel Asplund/Genrebild

WWF: Behövs ingen fjärde bana

Världsnaturfonden WWF menar på att det saknas behov för att bygga en fjärde bana på Arlanda.

centrum_artikel

Världsnaturfonden WWF ger sig in i debatten om en fjärde bana på Aranda. Enligt WWF så hanterar Arlanda idag färre trafik på tre banor än vad man gjorde på två banor för tjugo år sedan.

Enligt en rapport som WWF låtit ta fram kan Arlanda även hantera Brommas kapacitet med nuvarande banor:
– Det kan ha uppfattats i media som att en nedläggning av Bromma flygplats kräver en fjärde landningsbana på Arlanda. Hittills har knappast någon ifrågasatt sanningshalten i det argumentet. Vi kan med den här rapporten visa att det saknas belägg för att en utbyggnad av Arlanda behövs för att hantera Brommas flyg, säger Madeleine van der Veer, ansvarig samhällspolitik WWF.

Utöver Brommas överflyttade trafik kommer Arlanda med nuvarande tre banor även kunna utöka trafiken. Arlanda får enligt sitt miljötillstånd hantera 350 000 starter och landningar per år men når inte ens 250 000 enligt WWF.
– Ska man som politiker ta ställning för en utbyggnad av Arlanda så ska man vara ärlig med varför man gör det – alltså att man vill att flygtrafiken ska öka kraftigt. Även om Brommas trafik flyttar till Arlanda kan flygtrafiken där öka betydligt på dagens befintliga tre banor enligt miljötillståndet. En annan fråga som politikerna bör ställa sig är om dessa pengar inte kan användas till att minska utsläppen som klimatmålen kräver snarare än att öka dem, fortsätter Madeleine van der Veer.

2020_helsida
happyhomes_sommar2020
brobygget_midgard_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
studeravidare_helsida
sommar_sigtuna2020
spedition_sigtuna
kaa_sigtuna_helsida
centrum_helsida2020
speedy_helsida
connys_helsida
marina_helsida
ridskola_2020_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
nrh
speedy_outsider
marina_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
studeravidare_outsider
brobygget_midgard_outsider
brobygget_outsider_valsta
landsbygd_sigtuna_outsider
kaa_outsider