varfest_marstac
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Villainbrotten ökade med 33 procent

Villainbrotten i kommunen gick upp med hela 33 procent förra året och Sigtuna kommun hör till en av de mest inbrottsdrabbade kommunerna i landet enligt Villaägarnas Riksförbund.

banner_artikel

Kommunerna i Stockholms län är värst drabbade av villainbrott visar Villaägarnas Riksförbunds siffror för 2017. I kommunen skedde inbrott i 1,6 av småhusbeståndet på 6632 hus vilket är en ökning från 2016 med 33 procent:
– Inbrottsrisken för småhusägare var högst i Stockholms län, där tio av länets kommuner tillhörde landets mest inbrottsdrabbade. Allra värst var det i Solna där antalet inbrott per småhus var 4,6 %, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Sigtuna går in på plats 277 av 290 kommuner där 290 är alltså Solna som är värst i antal inbrott per småhus med 4,6 procent. Upplands-Väsby ligger på samma nivå som Sigtuna med 1,6 procent medan Upplands-Bro går in på plats 284 med 2,2 procent.

Villaägarnas Riksförbund skriver i sitt pressmeddelande att det enligt polisen är internationella ligor som ligger bakom ungefär hälften av inbrotten och att det utsetts en utredare sedan januari 2018 som ska se över straffrättsliga åtgärder samt att myndigheter getts i uppdrag att arbeta med frågan.
– Det är positivt att regeringen vill stoppa ligorna, men vi får inte tappa tempo. Villainbrotten måste prioriteras. Att råka ut för ett villainbrott är en integritetskränkning och något småhusägare är oroliga för. En varaktig minskning av villainbrott och annan vardagsbrottslighet påverkar dessutom förtroendet för rättsväsendet positivt, fortsätter Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

clasohlson_robot
februari
dackia_2018
nationaldag_sigtunakommun
vuxenutbildning2
valet2018

uppdaterad (SD)-kritik mot att tillstånd i valrörelsen inte skickats in

Politik De största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har inte lyckats komma överens om förutsättningarna för valrörelsen och ingen tillståndsansökan har skickats in till polisen enligt Sverigedemokraterna: - Man har inte skött det alls. Ansökningarna har nu försenats beroende på de etablerade maktpartiernas totala misslyckande i ärendet, uppger Nils Persson, vice ordförande i Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Landstinget ska minska rester av läkemedel i Mälaren

Nyheter Varje gång i tar medicin så hamnar det rester från medicinen via vårt kiss och bajs i avlopp och sedan ut i sjöarna. Reningsverken kan inte ta bort alla ämnen helt. Därför har det införts en plan i Stockholms läns landsting som ska implementeras fram till 2021. På den finns en lista med 25 läkemedel som verkar hormonstörande, beteendestörande eller antibiotikaresistensutvecklande i miljön enligt ett pressmeddelande från Centerpartiet.

Äldre får trygghetslinje

Nyheter Äldre i kommunen kommer att få en ringlinje: - Många äldre känner oro för att ramla och bli liggande ensamma i flera dagar och vi är övertygade om att de skulle känna sig tryggare med trygghetsringning, säger Barbro Persson, en av initiativtagarna.

Var noga med badsäkerheten

Nyheter Sommarvärmen kom tidigt i år och snart börjar även Mälarens vatten bli varmt. Men se till att bada säkert uppmanar Brandkåren Attunda.

standard_ridskola
outsider_moderat
standard_start
connys
objekt2
nfc_vinter
Norra Redovisningshuset
objekt4
outsider_defacto
objekt3
val2018
vuxentutbildning
veterankraft_standard
barnnplattan
sigtunavatten_standard
oppning_sportfiske2