moderater_pan_sommar
Sommarjobbare på MidgårdsbadetFoto: Socialdemokraterna

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

panorama_centrum

När Socialdemokraterna styrde kommunen garanterade vi sommarjobb för alla ungdomar som går på gymnasiet. I samarbete med kommunens näringsliv och organisationer har vi kunnat möjliggöra för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden i ung ålder. Sommarjobbagarantin gällde alla unga i kommunen som studerade på gymnasiet, både de som gick årskurs ett, två och tre. Det gjorde att ungdomar redan i tidig ålder fick in en fot i arbetslivet och kände hur det är att arbeta på riktigt. Vi gjorde det möjligt för dem att få något att skriva på första raden i sitt CV.

Det har dessvärre inte sett ut så de senaste fem åren. När Moderaterna tog över makten i Sigtuna kommun 2017 tog de bort sommarjobbsgarantin. För att en ungdom i åldern 16–19 år ska erbjudas ett sommarjobb genom kommunen krävs det att man går andra året på gymnasiet och dessutom har godkända betyg i svenska och matematik. Uppfylls inte kraven så erbjuds inget sommarjobb. Det är kraven som den moderatledda kommunledningen ställer på våra unga. Man kan tänka sig att en kommun ska genomföra insatser för att FLER ungdomar ska komma i arbete – inte tillämpa krav som i stället gör det svårare för dem att få in en fot på arbetsmarknaden. De som har det tuffast i skolan kan behöva sommarjobbet allra mest för att ha möjlighet att få stå på egna ben och tjäna egna pengar.

Att elever ska ha godkända betyg i samtliga ämnen, särskilt i kärnämnen, är alltid målet. Fler elever ska lämna gymnasieskolan med fullständiga betyg och alla ska ges goda förutsättningar att nå en gymnasieexamen. En gymnasieexamen är trots allt nyckeln till jobb och vidare studier. Det är den bästa försäkringen mot arbetslöshet. Det som däremot blir fel är när Moderaterna ställer ultimatum. Klarar du att få godkänt i svenska och matte kan du erbjudas ett sommarjobb, klarar du inte det så får du skylla dig själv. Och de elever som går första och tredje året på gymnasiet utesluts dessutom helt från att ens få möjlighet till sommarjobb genom kommunen. Det finns många driftiga ungdomar med bra kontakter och som kan ordna ett eget sommarjobb och det välkomnar både vi och näringslivet i kommunen. Men faktum är att med Moderaterna vid rodret så står flera hundra gymnasieungdomar utan jobb varje sommar.

Sommarjobbsgarantin gör skillnad för många ungdomar och något som vi med stolthet går till val på idag. För vi vet vikten av ett första jobb. Att svika unga hör inte hemma hos oss. Rösta på Socialdemokraterna den 11:e september om du också vill vända utvecklingen i kommunen.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd Sigtuna kommun
  • Susan Jibran(S) ordförande SSU Sigtuna kommun
  • Emel Karakaya (S) ledamot i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt riksdagskandidat
social_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

pantamera_avc_helsida
centrum_sommar2022_helsida
helsida_sfs
connys_helsida

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

mote_helsida
kso_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

mp_helsida_april
defacto_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
swedol_outsider
sfs_out
mp_outsider2022
nrh
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
mote_outsider
pantamera_out
kso-duell_out
centrum_sommar_outsider2022
outsider_social