moderaterna_panorama
Jonas Lindberg och Marta AguirreFoto: Pressbild

Vi behöver ta tillbaka kontrollen över sjukvården

Väljarna är klokare än att gå på Moderaternas skrämselpropaganda inför höstens regionval. Vänsterpartiet vill bryta marknadens grepp om sjukvården, och satsa på det som är viktigast: vård efter behov.

”Bara i Stockholmsregionen riskerar över 150 vårdcentraler att stängas ned om vänsteroppositionen tar makten”, skriver moderaterna Irene Svenonius och Olov Holst.

Det märks att valet närmar sig, men det finns ingen anledning att lägga politik i munnen på varandra, eller att försöka skrämma väljarna. Vi i Vänsterpartiet har en annan syn på hur vår gemensamma vård borde organiseras, det är ingen hemlighet. Vi vill ta tillbaka kontrollen över sjukvården och jobba långsiktigt för fler verksamheter i egen regi. Vi vill motverka företagens möjligheter att välja och vraka bland patienter och behandla välfärden som en skattefinansierad bankomat.

Vi i Vänsterpartiet menar att det är bättre om regionen bestämmer var vårdcentraler ska ligga, i stället för att lämna över all makt till marknaden. Resultatet av snart 16 års borgerligt styre i Stockholm ser vi i dag: det kryllar av privata kliniker och mottagningar i innerstan, medan viktig vård i förorterna läggs ner, slås samman och flyttas samtidigt som tillgängligheten blir gradvis sämre. Sjukhusen utarmas genom återkommande svältbudgetar, medan enorma resurser läggs på att resursstarka medelklassfamiljer ska få kontakt med appläkare inom ett par timmar.

”Titta på Uppdrag Granskning”, uppmanar Svenonius och Holst. Där framgår att Stockholm har kortare vårdköer än många andra regioner, vilket är bra. Men den som såg hela programmet vet också att Region Stockholm hamnade på mindre smickrande placeringar i en rad andra jämförelser, bland annat tid från diagnos till behandling för cancer och risken för allvarliga förlossningsskador.

I Uppdrag Gransknings sammanvägda rankning hamnar Stockholm efter regioner som Gotland, Kronoberg och Örebro, trots att Stockholm har ett skatteunderlag och en befolkningstäthet som övriga regioner bara kan drömma om. Region Stockholm har alla förutsättningar att vara ett föredöme i alla jämförelser, men har i stället blivit ett skräckexempel för resten av landet, som visar hur det går när man lämnar över all makt till marknaden i över ett decennium.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm vill fortsätta på den inslagna vägen, och förlita sig på att marknaden ska lösa problemen i sjukvården. Vänsterpartiet står för en annan politik. Det är vad höstens regionval handlar om, inget annat.

  • Marta Aguirre, ordförande Vänsterpartiet Märsta-Sigtuna
  • Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm
connys_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

mp_helsida_april
2020_helsida
centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

marinan_helsida
valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

liber_helsida
defacto_helsida

Bevara Smedsgårdarna

Insändare Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna är kritiska till tankarna att riva Smedsgårdarna, befintliga hus bör rustas upp enligt tidigare plan. SigtunaHem hade kommit långt i en upprustningsprocess, men har plötsligt svängt.

ewas_helsida

Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet

Insändare Centerkvinnorna vill att fler kvinnor ska få leva i ekonomisk frihet, med en självständig ekonomi. Nästan en fjärdedel av utrikes födda kvinnor är i dag arbetslösa och det behövs fler insatser för dem. Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet!

Värna och utveckla hyresrätten som boendeform!

Insändare Söndag den 11 september är det dags att välja partier och kandidater till riksdag, region och kommun. Det är mer angeläget än någonsin att många röstar - på valdagen eller genom förtidsröstning – detta för att visa att demokratin är något vi verkligen värnar om och uppskattar.

valet2022

repliken: Platsen fungerar inte!

Insändare Vi var glasklara att Vänsterpartiet står bakom att ett kultur- och aktivitetscenter placeras i Valsta. I synnerhet om det innebär ett fullgott bibliotek i Valsta. Vad vi är emot är platsen, den fungerar inte! I detta känner vi att vi har Valstaborna med oss.

Varför säger (S) och (V) nej till det som Valstaborna efterfrågar?

Insändare Den 9 maj fattade kommunstyrelsen beslut om att påbörja arbetet med att bygga ett Kultur- och aktivitetscenter (KAC) i Valsta. Alla partier utom Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) röstade ja. (S) och (V) röstade nej.

valet2022

Är det ideologiskt fel att lyssna på invånarna, Marie Axelsson?

Insändare Marie Axelsson skriver i en insändare att utförsäljning av hyresrätter är ”en rent ideologisk handling från Moderaternas håll.” Det som möjligtvis kan påstås vara ideologiskt är att vi moderater står för att vi lyssnar på invånarnas önskemål och försöker tillgodose dessa. Socialdemokraterna fortsätter istället att tydligt visa att de vill bestämma över hur andra människor ska leva sina liv.

Bygg Föreningarnas hus på norra sidan av Valsta Centrum

Insändare Med fyra månader kvar till valet skickar Moderaterna idag på kommunstyrelsen fram ett helt nytt förslag om placeringen av Kultur- och Aktivitetshuset i Valsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

sigtuna_vatten_outsider
mp_outsider2022
nrh
ewas_outsider
marina_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider