klippdagar
Midgårdsbadet i MärstaFoto: Jamshid Jamshidi

Varnade för fel på pumparna – Invigdes ändå

Midgårdsbadet invigdes 2010 trots att det var problem med pumparna: - En invigning var planerad, säger Anders Ericsson, VD på BioBad AB som nu stämt kommunen för extrakostnader hans bolag hanterat efter bygget av Midgårdsbadet.

marstac_aug

En stämningsansökan riktad mot Sigtuna kommun från BioBad AB drogs nyligen tillbaka, men VD Anders Ericsson avser rikta om den mot kommunen inom kort. Anledningen är att hans bolag haft extrakostnader för att hantera problemen med pumpar på badet i flera års tid. Enligt Anders Ericsson var det ingenjören som Sigtuna kommun anlitat som hade fel varpå han fick ta kostnaderna trots att han byggde enligt ritningar och projektering. I den stämningsansökan som drogs tillbaka framkommer att pumparnas kapacitet intryckte till, det vill säga pumparna som enligt ingenjörens anvisningar skulle användas var underdimensionerade:
– Midgårdsbadet öppnades ändå under junimånaden 2010, trots den bristande pumpkapaciteten står det i stämningsansökan som drogs tillbaka.

Var fel pumpar
märsta.nu har varit i kontakt med BioBads VD Anders Ericsson som nu dragit sig tillbaka. Han är mycket kritisk mot kommunens agerande och anser att han haft stora extrakostnader på grund av omständigheter som kommunen och ingenjören är orsak till.
– Det var fel när badet var igång, det var beställt en invigning och vi jobbade som fan för att få igång det. Jag är ärlig och har gjort mitt jobb, pumparna fungerade men det var fel pumpar, berättar Anders Ericsson.

Ingen hälsorisk
Enligt Ericsson fanns det ingen risk för människors hälsa eftersom det var biologisk rening av badet. Ingen visste var det var för fel, sen pågick felsökning i två månader, uppger Ericsson:
– Tyskarna (ingenjören reds anm) har erkänt att de felprojekterat, de skulle kolla om pumpar gick åt rätt håll och annat. Det har tagit mycket kraft och jag har betalat allt under tiden, kommunen tycker att det är mitt fel, jag har försökt prata med dem i åtta år, de vill inte förstå. Jag vill inte bråka utan rätt ska vara rätt, jag vill inte ha undanflykter utan har lagt ut pengar för kommunens räkning.

Kommunen nekar kännedom
Sigtuna kommun delar inte BioBads syn på händelse, i ett mail till märsta.nu skriver man att ingen meddelat dem att det var ett reducerat flöde:
– Det var dock så att vi vid driftstart själva noterade att det inte var samma flöde som projekterats och utlovats. När vi påtalade detta för Grafinger och Biobad var deras förklaring att allt var rätt, men att flödesmätarna behövde kalibreras, alternativt att det var bristfälliga rörinstallationer som vi genomfört i egen regi. Grafinger och Biobad var helt säkra på att anläggningen var rätt projekterad, skriver Sigtuna kommun i ett uttalande.

Byggde om
Vidare genomfördes omfattande felsökningar enligt Sigtuna kommun, pumpar uppdraperades, rörinstallationer byttes till vissa delar.
– Detta efter att vår egen undersökning visade att pumparna och till viss del rörinstallationerna var underdimensionerade. Alltså dimensionerade och monterade enligt det som Grafinger (ingenjören, reds anm) och Biobad projekterat och föreskrivit. Felsökningen och åtgärder pågick under sommaren och hösten 2010, står det i kommunens uttalande.

Förvaltningen beslutade att öppna
Enligt Sigtuna kommun var även Miljö- och hälsoskyddsmyndigheten medvetna om situationen och beslutet att öppna togs av ansvariga på förvaltning, i detta fall badmästare och fritidschefen. Badet invigdes sommaren 2010 och lockade tusentals besökare den intensiva och varma julimånaden. BioBad AB riktade skadestånd på ca 343 000 kronor samt att kommunen drar tillbaka sitt krav 363 000 kronor i den stämningsansökan som drogs tillbaka.

jul2018

Föräldrar fick hembesök av polis

Nyheter Polisen i Stockholm Nord genomförde besök hos familjer där man misstänker att ungdomar använt narkotika: - Vi knackar på redan vid en svag misstanke, säger Magnus Carmelid på Sollentuna-polisen till tidningen Mitt i.

forsmaleri

Tung trafik genom Rosersberg

Nyheter Sedan järnvägsövergången över Slottsvägen stängdes har den tunga trafiken ökat genom Rosersbergs villastad: - Jag räknade till fyra lastbilar på kort tid i samband med vår incident, säger Dick Lyngbrant, rosersbergare.

happy_homes_sommar
extra

Fiberavbrott för IP-Onlys nät

Nyheter Sedan igår torsdag råder en driftstörning för IP-Onlys kunder i kommunen: - Det är en nätstörning som påverkar våra, och våra tjänsteleverantörers, kunder i hela kommunen, säger Niclas Karnhill, pressansvarig för IP-Only.

vinter_bil
mordet i bromma

Märstabor häktades misstänkta för medhjälp till mord

Nyheter Märstaborna häktades under förmiddagen misstänkta för medhjälp till mord i Bromma, samtidigt har en tredje person anhållits rapporterar Aftonbladet: - Detta visar på en total likgiltighet för andra människors liv och hälsa, säger kommenderingschefen Manne Jönsson i ett pressmeddelande från Polisen i Stockholm.

farbrorbla_host2017

Arlandagymnasiet öppnar upp alla program för idrott och kultur

Ung & Student Från och med hösten 2018 kommer man att kunna kombinera idrott/kultur med samtliga program förutom flygteknik på Arlandagymnasiet: - Under 2017-2018 har vi rekord i antalet idrottselever på Arlandagymnasiet, hela 171 stycken nu, det kommer säkert att bli fler när yrkesprogrammen också öppnas upp för kombinationsstudier och inriktningar, säger fotbollstränaren på Arlandagymnasiet Martin Möller till märsta.nu

budget 2018

Besparingar på 80 miljoner – Men skola och trygghet får mer

Politik Trots högkonjunktur har det varit ett tufft utgångsläge för budgeten 2018, det säger nytillträdde kommunstyrelseordföranden Olov Holst till märsta.nu: - Kommunen är i ett utsatt ekonomiskt läge. För att nå ett positivt resultat på endast 1 miljon kronor på sista raden är kommunen tvungen att effektivisera sin verksamhet med 80 miljoner.

insatsen i steningehöjden

uppdaterad Ingen koppling till mord vid tillslag i Steningehöjden

Nyheter Piketstyrkan slog till mot en bostad i Steningehöjden under måndagseftermiddagen, men de fyra som greps och anhölls är inte misstänkta för inblandning i mordet i Bromma som det först rapporterades om.

Skärpta krav på pendeltågen

Nyheter SL håller inne med 50 miljoner kronor på pendeltågoperatören MTR: - Den bästa trafiken får vi genom gott samarbete med vår leverantör. Samtidigt måste vi säkra stockholmarnas resor, även när samarbete inte räcker. Vi har rätt i vårt avtal att lägga ytterligare ekonomisk kraft bakom våra krav, den rätten utnyttjar vi nu, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör.

EXTRA

uppdaterad Pistolrånare slog till mot lägenhet

Blåljus Flera beväpnade gärningsmän trängde sig in i en lägenhet i Märsta och rånade de boende. De försvann sedan från platsen på okänt sätt. – Vi har hundpatruller och ett antal patruller som söker, sa Mats Almqvist vid polisen i samband med insatsen.

Trasig buss blockerar korsning

Notiser En trasig buss står i korsningen in till Arlandastad sedan 14.40-tiden och räkna med en del framkomlighetsproblem i samband med bärgningsarbete där.

connys
standard
cricketklubben
stockholmsvagen24
dalgatan7b
colorama_jan
nfc_vinter
blackfriday
yrkesutbildningen
dogranch
slutstation
frisyr2018
matcher_skanela
standard_ridskola
skolgatan6d
borg
lions_standard
agy2
Festspecialisten – Standard
Norra Redovisningshuset