moderater_pan_sommar
Foto: Daniel Iskandar/Genrebild

Varför dröjde lunchlådorna?

När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

Ett win-win koncept för både de hårt pressade lokala företagarna som tvingats permittera och säga upp anställda, och för eleverna. Vi efterfrågade även ett alternativ där eleverna kunde hämta ut lunchlådor från skolköken. Båda alternativen utreddes snabbt men förkastades av högerpartierna i kommunledningen. Det skulle bli för dyrt och vara för svårt att hantera var svaret då.

Detta var en märklig slutsats tyckte vi eftersom flera andra kommuner i länet och ute i landet fick det att fungera. I t.ex. grannkommunen Upplands Bro erbjöds under våren och erbjuds fortfarande eleverna restaurang alternativet och i Örebro fanns lunchlådor tidigt på plats för avhämtning vid skolköken.

Från och med månadsskiftet november-december 2020 erbjuds alla elever som studerar på distans i Sigtuna kommun att hämta ut lunchlådor vid flera olika skolkök i kommunen. Det gäller även högstadiet som infört distansundervisning för årskurs 7 och 8. Det är bra att det nu äntligen finns en lösning på plats. Bättre sent än aldrig, men varför tog det så lång tid att komma igång med lunchlådor till gymnasieleverna?

För många familjer och ensamstående vårdnadshavare var det både svårt och dyrt att lösa lunchfrågan under vårterminen. Vi uppskattar att systemet nu är på plats men ur kommuninvånarnas perspektiv så är det är bedrövligt att det tog så lång tid.

  • Mia Hämäläinen Persson (S), 2:e vice ordförande Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden
  • Gun Eriksson (S), 2:e vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden

märsta.nu har sökt Barn och Ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist och Mattias Askerson, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

defacto_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

Hemtjänsten inte fossilfri

Insändare Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.

kso_helsida
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

helsida_sfs
mp_helsida_april
centrum_sommar2022_helsida

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
moderat_outsider
mp_outsider2022
connys
pantamera_out
nrh
sfs_out
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
kso-duell_out