sommar
Nya Karolinska sjukhuset i Solna är ett av akutsjukhusenFoto: Karolinska sjukhuset/Carin Tellström

Vården förbereder sig för hög belastning i sommar

Region Stockholm är förberedda för att hantera sommarens vård för invånarna med över 200 öppna vårdcentraler.

Nio närakuter, sex akutmottagningar och 200 öppna vårdcentraler ska hantera sjukvården i länet tillsammans med den avancerade sjukvården i hemmet som finns för över 2500 personer. Men regionen tror att även denna sommar kommer för få bemannade vårdplatser att bli ett problem.
– Ingen vill att patienter ska påverkas av att vi har svårt att bemanna vårdplatser. Vi kommer förstås jobba hårt för att öka vårdplatserna så mycket det går men kommer också ha åtgärder som exempelvis fler akuta dagvårdsplatser och mer avancerad sjukvård i hemmet, uppger Region Stockholms chefsläkare Johan Bratt.

Den sjukvård som de flesta stockholmare behöver finns dock och kommer vara öppen hela sommaren, fram för allt handlar det om de 200 vårdcentralerna och 1177 Vårdguiden med rådgivning dygnet runt samt närakuter med kvalificerad läkarbedömning och behandling på jourtid. Utöver det finns även fler ambulanser ute i regionen.

Johan Bratt säger att det är extra viktigt att i år ta hjälp av 1177 Vårdguiden för att bedöma var och när det är bäst att söka vård. Fler söker även vård utanför akutsjukhusen vilket är positivt då man vill styra om besöken till vårdcentraler och närakuter så att akutsjukhusen kan ta hand om livshotande fall. Antalet hjälp av läkare på vårdcentral var förra året drygt 700 000, ca 7700 per dag. Besöken på en närakut uppgick till ca 1200 per dag.

defacto_helsida
sommar
sommar_centrum
sigtunavatten_standard

Kall sommarvecka

Notiser Kylan håller sitt grepp över kommunen och förra veckan var kallaste vecka 28 på elva år.

happyhomes_2019
colorama_april2
arlanda_golf_juli
ica_valsta_choklad
bonava_juli_hel
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
colorama_april
nrh
sportfiske_sommar
bonava_juli_outsider
connys