defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Varannan restaurang fuskar med menyn

Hälften av restaurangerna i kommunen fuskar med menyn, detta då livsmedelsinspektörer kontrollera att maträtter verkligen innehåller det som står: - Vi trodde nog att resultatet skulle vara bättre med tanke på att vi gjort den här kontrollen flera år i rad. Står det att rätten innehåller parmesanost, ska det också vara det, säger Magdalena Alehagen, livsmedelsinspektör, i ett pressmeddelande.

Under en och samma dag kontrollerades över 300 restauranger i hela länet, 226 av dessa kunde intyga att det verkligen serverade det som stod. Tolv restauranger kontrollerades i Sigtuna kommun, resultatet; sex fuskade med innehållet i maten jämfört med vad som står i menyn enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Fick visa upp varor eller inköpskvitton
Inspektörer kontrollerade att parmaskinka, oxfilé, parmesanost, fetaost verkligen var det som stod samt att produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung verkligen var det samt att ekologiskt var ekologiskt. Krogarna fick helt enkelt visa upp sina varor i förråden eller inköpskvitton:
– Det är viktigt att restaurangbesökarna får det de betalar för. Det är ju inga farliga livsmedel som serveras, men det måste vara rätt. Står det parmesanost ska det också vara det. Vi tror att de här kontrollerna bidrar till att företagen att ökar sina kunskaper, säger Magdalena Alehagen i pressmeddelandet.

Extrakoll på allergiinformation
Sigtuna kommun valde även att titta på hur restaurangerna lämnar allergiinformation. Där fick tre av tolv anmärkning. Åtta av de tolv restaurangerna kommer att få uppföljande kontroller av inspektörer. Om inte avvikelserna åtgärdas självmant kan kommunen använda föreläggande och vite som påtryckningsmedel.

oppethus_helsida
connys_helsida
happyhomes_50
centrum_helsida2020
teatergrillen_helsida
defacto_helsida

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

oppethus_outsider
nrh
teatergrillen_outsider
connys