centrum_panorama2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Varannan restaurang fuskar med menyn

Hälften av restaurangerna i kommunen fuskar med menyn, detta då livsmedelsinspektörer kontrollera att maträtter verkligen innehåller det som står: - Vi trodde nog att resultatet skulle vara bättre med tanke på att vi gjort den här kontrollen flera år i rad. Står det att rätten innehåller parmesanost, ska det också vara det, säger Magdalena Alehagen, livsmedelsinspektör, i ett pressmeddelande.

Under en och samma dag kontrollerades över 300 restauranger i hela länet, 226 av dessa kunde intyga att det verkligen serverade det som stod. Tolv restauranger kontrollerades i Sigtuna kommun, resultatet; sex fuskade med innehållet i maten jämfört med vad som står i menyn enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Fick visa upp varor eller inköpskvitton
Inspektörer kontrollerade att parmaskinka, oxfilé, parmesanost, fetaost verkligen var det som stod samt att produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung verkligen var det samt att ekologiskt var ekologiskt. Krogarna fick helt enkelt visa upp sina varor i förråden eller inköpskvitton:
– Det är viktigt att restaurangbesökarna får det de betalar för. Det är ju inga farliga livsmedel som serveras, men det måste vara rätt. Står det parmesanost ska det också vara det. Vi tror att de här kontrollerna bidrar till att företagen att ökar sina kunskaper, säger Magdalena Alehagen i pressmeddelandet.

Extrakoll på allergiinformation
Sigtuna kommun valde även att titta på hur restaurangerna lämnar allergiinformation. Där fick tre av tolv anmärkning. Åtta av de tolv restaurangerna kommer att få uppföljande kontroller av inspektörer. Om inte avvikelserna åtgärdas självmant kan kommunen använda föreläggande och vite som påtryckningsmedel.

festspec_corona_helsida
coronakrisen

Biljettkontrollerna pausas

Nyheter SL pausar sina biljettkontrollanters arbete från och med denna vecka: - På grund av smittspridningen behöver vi alla hjälpas åt att hålla avstånd i kollektivtrafiken, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen.

2020_helsida
defacto_helsida
coronakrisen

Valstadagen ställs in

Nyheter Valstadagen ställs in, det beskedet gav SigtunaHem under förmiddagen: - På grund av den rådande situationen med coronaviruset så måste vi dock tyvärr – å föreningen Valsta utvecklings vägnar – meddela att evenemangen ställs in, säger projektledare Lola Svensson.

happy_homes_mars
marina_helsida
ridskola2020_helsida
speedy_helsida
coronakrisen

Nytt initiativ i Sigtuna

Nyheter Ett nytt initiativ startas upp i Sigtuna stad där personer i riskgruppen kan få hjälp med mat till dörren.

centrum_helsida2020

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

marina_outsider
swedol_outsider
speedy_outsider
festspec_corona_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider