halloween_centrum
Ungdomar som arbetarFoto: Arkivbild

Var tredje sommarjobb försvann

Var tredje sommarjobb i kommunen försvann under pandemiåret 2020: - Sammanlagt tjänade 16–19-åringarna i Sigtuna kommun omkring 8,3 miljoner kronor mindre under pandemisommaren 2020 än under 2019, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

centrum_artikel

Färre ungdomar i kommunen var sysselsatta med sommarjobb förra året visar siffror från SCB. 2019 hade fyra av tio ungdomar sommarjobb men ifjol var det bara en av fyra ungdomar (26 procent), 624 av 2368 ungdomar i åldern 16-19 år.

Det var inte bara i Sigtuna kommun som färre hade jobb, men ökningen var en av de största i Sigtuna kommun. I länet var Sigtuna den kommun som tappade mest följt av Huddinge och Botkyrka. Grannkommunen Upplands-Bro tappade bara sju procent av sommarjobbet.

Sigtuna är hårt drabbat av pandemin och många ungdomar brukar ett normalår arbeta inom turism- och besöksnäringen, som hotell, konferens, restauranger med mera.
– Det finns flera tänkbara förklaringar till varför skillnaderna är stora mellan olika kommuner runt om i landet. Bland annat kan det handla om det i vissa kommuner finns många jobb med tydlig säsongskoppling inom exempelvis turism och handel, säger Fredrik W Andersson, analytiker och nationalekonom på SCB.

Allra flest ungdomar med sommarjobb fanns i Sundbyberg där 40 procent hade jobb. Den lägsta andelen fanns i Järfälla med 23 procent. I Sigtuna var det alltså 1 av 4 ungdomar som hade jobb.

bostad_helsida
happyhomes_sommar2020
mp_host_helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

helsida_var2021
connys_helsida
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

2020_helsida
coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

centrum_helsida2020
defacto_helsida
dack-helsida
coronapandemin

Covidfallen sjunker

Nyheter Covidfallen uppges sjunka totalt sett i Region Stockholm enligt de första siffrorna för vecka 41.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

bostad_outsider
swedol_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
dack-outsider
mp-outsider