defacto_pan
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nästan var fjärde lärare över 60 år

På måndag är det skolstart och i många kommuner är det stor andel lärare över 60 år enligt tidningen Skolvärlden.

Tidningen Skolvärlden har kartlagt lärarnas ålder i de 290 kommunerna. I snitt är drygt var femte lärare över 60 år, nästan hälften är över 50 år. Bara 55 procent är under 50 år. För Sigtuna kommuns lärarkår är snittåldern 49 år, bara 2,7 procent är under 29 år och 23,5 procent är över 60 år. Av grannkommunerna ligger Upplands-Bros lärarkår i samma åldersspann som Sigtuna, Väsby har snittålder på 48 år, 2,2 procent är under 29 år och var femte lärare är över 60.

Enligt Lärarförbundets ordförande Åsa Fahlén är det ett flertal orsaker till att det är en åldrande lärarkår. Dels ett lågt söktryck till utbildningarna, många avhopp från studier och många som väljer att arbeta med annat än lärare när man är färdigexaminerad.
– Arbetsvillkoren är för dåliga. Många lärare har en mycket tuff och slitsam arbetsmiljö. En del utsätts för både hot och våld. Till det ska läggas att många känner att de inte längre har möjlighet att göra ett bra jobb, de hinner helt enkelt inte, konstaterar Fahlén.

defacto_helsida
ica_valsta_choklad
arlanda_golf_juli
EXTRA

Här är barnen som ploggar på idrotten

Ung & Student SVT:s Lilla Aktuellt besökte i veckan Steningehöjdens skola för att skolans elever "ploggar": - Vi har hitills ploggat med elever i år 2-6 men tanken är att alla elever på skolan ska plogga, säger idrottsläraren Jessica Brissman.

sommar_centrum
sigtunavatten_standard
happyhomes_2019
nrh
arlanda_golf_juli2_outsider
connys
defacto_outsider